Zdravá, svieža a nekalorická? To je uhorka. Je skvelá do šalátov, limonád, dresingov, ale aj na pleť. No počuli ste už o uhorkovej polievke?
V Bulharsku to patrí k obľúbeným miestnym pokrmom. Recept na ňu odznel v Kulináriu Rádia Regina.
V Grécku by toto jedlo označili ako známe tzatziki, ale v Bulharsku vám ho naservírujú ako polievku. Pre našu slovenskú kuchyňu je úplne neštandardné, ale pre naše telo veľmi zdravé a osviežujúce.
Uhorka má množstvo priaznivých účinkov na zdravie aj krásu. Obsahuje potrebné vitamíny a skvelo hydratuje. V lete by rozhodne nemala chýbať v jedálničku.
Ak si trúfate, skúste to tentokrát po bulharsky. Tu je recept na sviežu bulharskú polievku z uhorky. Je ideálna na letné dni, pretože sa nevarí a konzumuje sa studená.
Potrebujete:
- šalátové uhorky
- biely jogurt
- olivový alebo slnečnicový olej
- cesnak
- kôprovú a petržlenovú vňať
- soľ
- čierne korenie
- orechy
Uhorky očistíme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame na kolieska. V mise ich zmiešame s bielym jogurtom. Množstvo pridaného jogurtu závisí od vás. Čím viac jogurtu pridáte, tým bude polievka hustejšia. Uhorky pustia dostatok šťavy, ktorá jogurt zriedi.
RTVS online
Pridáme trochu oleja, pretlačené strúčiky cesnaku (množstvo cesnaku závisí od vašej chute, odporúčame 2 strúčiky). Ďalej prihodíme nasekanú kôprovú a petržlenovú vňať. Všetko premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením.
Na záver ozdobíme orechmi.
25 50 75 90