Úvod Novinky Tipy z programu
Viac než pol milióna detí vychováva len jeden rodič. Dokázali by ste vyžiť z 200 eur mesačne?
Viac než pol milióna detí vychováva len jeden rodič. Dokázali by ste vyžiť z 200 eur mesačne?

Viac než pol milióna detí vychováva len jeden rodič. Dokázali by ste vyžiť z 200 eur mesačne?

Ako sa im žije na Slovensku?

Podľa posledného sčítania obyvateľstva na Slovensku žije viac ako 360 000 jednorodičovských domácností, v ktorých vyrastá viac než pol milióna detí. Tieto deti vychováva len jeden rodič – bez druhého rodiča a jeho podpory.

Eva Marková, zakladateľka neziskovej organizácie Jeden rodič, pre Rádio Regina Západ upozornila na množstvo problémov, ktorým v dnešnej dobe tieto rodiny čelia. Únava, stres, nedostatok financií aj sociálnej podpory. S tým všetkým musia rodičia, ktorí sú na svoje deti sami, každý deň bojovať.

Eva Marková z OZ Jeden rodič v Rádiu Regina Západ

Eva Marková z OZ Jeden rodič dlhodobo pomáha jednorodičovským domácnostiam

„Bežne sa stretávame s tým, že dieťa, ani ten rodič neboli desať rokov u stomatológa či ortopéda, pretože na to jednoducho nemajú finančné prostriedky. Oni musia veľakrát vyžiť z dvesto eur mesačne,“ vysvetlila. To, ako sa žije rodinám s jedným rodičom, vie z vlastnej skúsenosti aj Eva Marková.

„Jednorodičom som už desať rokov. Sama vychovávam dve dcéry. Musím sa učiť oceňovať sa, každý večer sa za niečo pochválim. Deti sa tomu smejú, ale ja to musím robiť, aby som to celé vydržala. Je kľúčové zmeniť to premýšľanie a posunúť sa z tých tráum, aby som mozog naučila na tie úspechy a pekné chvíle,“ priblížila svoju cestu Eva Marková. Dodala, že bez mentálnej koučky, ktorá ju sprevádzala, by to bolo omnoho náročnejšie.

Matka a dieťa

Spätne si uvedomuje, že veľkým prínosom bol v najťažších chvíľach pravidelný šport. Tomu sa venovala každý deň a aj keď nemala energiu, prinútila sa k strečingu. „Po troch mesiacoch každodenného športovania som si všimla posun. Bola som pokojná a videla som riešenia aj v situáciách, ktoré má predtým extrémne stresovali. Všetkým rodičom odporúčam, aby sa venovali aj sami sebe. Po mentálnej, ale aj fyzickej stránke. Je to veľmi dôležité,“ dodala.

Podľa nej je dôležité, aby si každý rodič dokázal nájsť každý deň čas na oddych a relax. Iba tak bude schopný zvládať túto životnú úlohu kvalitne.

Celý rozhovor so zakladateľkou neziskovej organizácie Jeden rodič Evou Markovou si môžete vypočuť v archíve Rádia Regina Západ.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia