Úvod Novinky Tipy z programu
Pozor na falošné cestovné kancelárie. Čo robiť, aby sa z vysnívanej dovolenky nestalo fiasko?
Pozor na falošné cestovné kancelárie. Čo robiť, aby sa z vysnívanej dovolenky nestalo fiasko?

Pozor na falošné cestovné kancelárie. Čo robiť, aby sa z vysnívanej dovolenky nestalo fiasko?

S letom prichádza vlna horúčav aj podvodov.

Predtým, ako sa pôjdete schladiť k moru, cestovnú kanceláriu si poriadne preklepnite. Dokonalé fotky, lákavé popisy a neodolateľné ceny. Takto sa zväčša začínajú klasické podvody na dovolenkároch, ktorí si chcú vychutnať letnú dovolenku. Falošné cestovné kancelárie s lákavými ponukami opäť zaplavili internet a sociálne siete. Ako sa nenechať nachytať?

Dávajte si pozor, cez akú webovú stránku nakupujete. Podvodníci dnes totiž dokážu skopírovať webové stránky známych a overených portálov. „Štandardne nenaprogramujú celú funkcionalitu tej ukradnutej webstránky. Keď si teda nie ste istý, skúste si ju poriadne preklikať a ak vám na nej nebudú fungovať niektoré veci, tak určite nie ste na oficiálnej stránke,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko odborník na digitalizáciu.

Balenie na dovolenku, rodina

Pred nákupom si taktiež pozorne pozrite doménovú adresu servera (URL). Ani doména .sk totiž nie je zárukou pravosti webu. Spozornieť by ste mali v momente, keď vás stránka nedokáže presmerovať do platobnej brány. Pozor na formulár, ktorý od vás chce zadať údaje vašej karty. Takto podvodníkom iba odovzdáte údaje karty a dáte mu prístup k peniazom na účte. „Ak už ste údaje zadali, okamžite kontaktujte vašu banku. Tá dokáže zablokovať kartu a prípadne stornovať platbu,“ dodal odborník.

Na falošné cestovné kancelárie upozorňuje aj Slovenská obchodná inšpekcia. „Na základe údajov uvedených na webovej stránky by si mal každý spotrebiteľ vopred zistiť, či je predávajúci zapísaný vo verejných registroch a či má v predmete podnikania prevádzkovanie cestovnej kancelárie či agentúry,“ vysvetlila Iveta Nespalová z odboru ochrany spotrebiteľa.

Ešte pred tým, ako sa rozhodnete zakúpiť si dovolenkový zájazd, vyhľadajte si recenzie iných zákazníkov. Tie vám totiž dokážu napovedať, čo od kancelárie očakávať.

Celý príspevok o tom, ako sa nenechať oklamať na letnej dovolenke, nájdete na tomto odkaze.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia