Úvod Novinky Tipy z programu
Cestovateľ Martin Navrátil nemá strach z goríl ani žralokov. Najviac útokov má na svedomí iné zviera
Cestovateľ Martin Navrátil nemá strach z goríl ani žralokov. Najviac útokov má na svedomí iné zviera

Cestovateľ Martin Navrátil nemá strach z goríl ani žralokov. Najviac útokov má na svedomí iné zviera

Z čoho skúsený cestovateľ vždy znervóznie?

Rodák z Ostravy sa do Bratislavy presťahoval ako 6-ročný. Spočiatku túžil byť vojnovým reportérom, dnes objavuje svet.

Bol v Iraku, v Afganistane, stretol sa s Talibanom a dokonca ako prvý Slovák dobyl južný pól od pobrežia Antarktídy. Nezabudnuteľné putovanie bielou krajinou trvalo viac než 40 dní. Martin spoločne s ostatnými členmi výpravy prešli 1 047 kilometrov.

Nárazový vietor a teploty hlboko pod nulou. Aj takým podmienkam musel Martin Navrátil čeliť. „Najsilnejší vietor bol až 100 kilometrov za hodinu a keď sa to spojí s tými teplotami až mínus 41, tak je to krásne príšerné až bizarné,“ popísal v Rádiu Slovensko.

Vypočujte si celý rozhovor:

Vo Viedni vždy znervózniem

Martin Navrátil priznal, že pojem komfortná zóna už dávno nie je v jeho slovníku. Cestovateľ musí byť vždy pripravený na nečakané aj stresujúce situácie, ktoré sa postupne naučil zvládať so stoickým pokojom. Nervozitu však podľa svojich slov pociťuje po pristátí na viedenské letisko. „Vždy som nervózny, že prečo tá cesta domov tak strašne dlho trvá. Chcem už otvoriť dvere bytu a dať si svoje obľúbené jedlo,“ prezradil s úsmevom.

A na ktoré jedlo sa vždy teší? „Rizoto od mamy! Ja som absolútny milovník ryže, takže aj keď prídem z Ázie, kde sa tá ryža stále je, aj tak si ju dám aj doma. Mne nechýba chleba ani zemiaky, ale ryža musí byť.“

Martin Navrátil, južný pól

Žralokov sa nebojím, najviac útočí toto zviera

Martin Navrátil počas svojich ciest niekoľkokrát navštívil aj africké Safari. „Je to také hľadanie. Človek nikdy neviem, aké zviera v ten deň uvidí. Niekedy môžete hľadať aj dva dni a nič, alebo môžete vidieť za desať minút absolútne všetko. Najradšej mám asi Safari v Ugande a v Kongu, kde ste tvárou tvár gorilám.“

Stret s gorilami popísal ako skutočne fascinujúci zážitok. Od zvierat ho totiž nedelil žiaden plot či klietka. „Sadnete si k nim a dáte hlavu dole na znak pokory. Je to taký krásny pocit,“ prezradil. Dodal, že mnoho ľudí má z goríl strach napriek tomu, že sú bylinožravce.

„Je to podobné ako strach z bieleho žraloka. Oni nechcú útočiť na človeka. Ale filmový priemysel urobil zo žralokov nebezpečné zviera. Najnebezpečnejším zvieraťom je však v Afrike hroch. Ten má najviac útokov na svedomí,“ vysvetlil cestovateľ, ktorý dodal, že aj krava zabila viac ľudí než napríklad žralok.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia