Úvod Novinky Tipy z programu
Čo nesmie chýbať vo vašej dovolenkovej lekárničke? Toto si rozhodne pribaľte
Čo nesmie chýbať vo vašej dovolenkovej lekárničke? Toto si rozhodne pribaľte

Čo nesmie chýbať vo vašej dovolenkovej lekárničke? Toto si rozhodne pribaľte

Či už trávite letnú dovolenku na chalupe, v horách alebo v obľúbenom prímorskom letovisku, nezabúdajte na starostlivosť o vaše zdravie.

Okrem prevencie, ktorá zabezpečí, že si dovolenku užijete naplno, organizmus ohrozuje mnoho nástrah, ktoré tieto pohodové dni môžu ohroziť alebo neplánovane skrátiť. Čo si zabaliť do dovolenkovej lekárničky, aby ste boli pripravení na najčastejšie hrozby?

Výbava dovolenkovej lekárničky sa, prirodzene, líši podľa toho, kam cestujete. Je dôležité taktiež zvážiť, koľko ľudí s vami cestuje, či ide o rodinnú dovolenku s deťmi a aká je dĺžka pobytu.

Radi cestujete? Sledujte náš gastronomický cestopis Cestou necestou v našom archíve TU.

Základ batožiny pre chronicky chorých ľudí

„Dovolenkári, ktorí sú zároveň chronickými pacientmi nesmú pri balení zabudnúť na pravidelne užívané lieky – ide najmä o ľudí s kardiovaskulárnymi problémami, o diabetikov či alergikov,“ prízvukuje farmaceutka Miroslava Galád Mitterová. Pozor si treba dať i v prípade, že počas dovolenky opúšťate Európu, niektoré liečivá sú totiž mimo Európy regulované iným spôsobom.

letisko-cestovanie-freepik-fabrikasimf.jpg

Medzi základné liečivá, ktoré v lekárničke nemôžu chýbať, patrí Paracetamol a Ibuprofen – zo známych liekov do tejto skupiny patrí Paralen, Panadol a Ibuprofen. „Riešia nielen horúčku a slabšiu bolesť, ale pomôžu aj pri zápale a silnejších bolestiach. U detí do 20 kg odporúčam mať k dispozícii čapíky alebo sirupové formy liekov,“ hovorí farmaceutka.

V prípade, že vás čaká dlhšia cesta autom alebo trávite dovolenku na mori, nie je výnimkou ani kinetóza, teda nevoľnosť z cestovania. Vhodným riešením v tomto prípade je Kinedryl či Cocculine, ak sú príznaky slabšie, pomôžu aj špeciálne lízanky proti nevoľnosti.

Časté nepríjemné choroby

Opakujúcim sa problémom dovolenkárov je tiež prechladnutie, ktoré často prichádza ako dôsledok veľkého rozdielu vonkajšej teploty a teploty klimatizovaných priestorov. „Pre tieto prípady odporúčam mať v cestovnej lekárničke lieky na upchatý nos, prípravok na kloktanie alebo pastilky na cmúľanie,“ vysvetľuje Miroslava Galád Mitterová.

vredy brucho.jpg

Bežnou nepríjemnosťou je počas dovolenkových dní aj rozhodené trávenie. Záleží od destinácie. Problémom v niektorých častiach sveta býva aj čistota vody. „Veľkým pomocníkom sú probiotiká, ktoré určite odporúčam užívať aj preventívne. Overenou voľbou v prípade, že sa u dovolenkárov vyskytnú tráviace problémy, je aktívne uhlie, ktoré je možné užiť aj pri diétnej chybe.“

Netreba zabúdať na pravidelné natieranie sa prípravkami s SPF filtrami, aj na horách, aj pri mori. Ak sa však spálite, majte poruke Panthenol alebo chladivú penu s obsahom vitamínu E.

Pobyt pri vode so sebou okrem rizika spálenia od slnka nesie aj nebezpečenstvo vzniku kvasinkových infekcií či zápalu močových ciest. „Ak sa vyskytnú takéto problémy, je možné použiť lokálne antimykotiká ako Clotrimazol, Canestern, Rosalgin či Fungicidin,“ odporúča farmaceutka.

Čo nesmie chýbať vo vašej dovolenkovej lekárničke?

· pravidelne užívané lieky

· lieky na bolesť, zápal, horúčku, prechladnutie

· antibiotiká (v prípade, že cestujeme na dlhšie ako 2 týždne)

· lieky na trávenie a probiotiká, rehydratačné roztoky

· lieky na kinetózu

· očné a ušné kvapky

· prípravky na ošetrenie poranení kože

· repelent a prípravky na ošetrenie štípancov

· opaľovací krém a prípravky po opaľovaní

· prípravky na ošetrenie úrazov

· lieky na stlmenie alergickej reakcie

· magnézium

· antimykotiká a prípravky proti zápalu močových ciest

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia