Úvod Novinky Tipy z programu
Ovisnutá koža po schudnutí nemusí byť strašiakom. Odborník radí, ako sa jej môžete vyhnúť
Ovisnutá koža po schudnutí nemusí byť strašiakom. Odborník radí, ako sa jej môžete vyhnúť

Ovisnutá koža po schudnutí nemusí byť strašiakom. Odborník radí, ako sa jej môžete vyhnúť

Počas chudnutia sa nezabúdajte starať o vašu pokožku, radí expert Michal Páleník.

Výrazná strata hmotnosti sa v mnohých prípadoch nezaobíde bez ovisnutej kože. A to najmä v oblasti brucha či pŕs. Dá sa tomuto estetickému problému predísť alebo sa s ovisnutou kožou musí zmieriť každý, komu sa podarí schudnúť desať či dvadsať kilogramov?

chudnutie

„Pokiaľ chudneme, tak chudneme najmä z tuku, tým pádom sa nám zmenšuje objem tela a koža by sa tomu mala prispôsobiť, stiahnuť sa. Čím sme starší a čím horšiu máme životosprávu, tým horšie sa nám koža adaptuje. Keď chudneme veľa, teda aspoň kilo, dve týždenne, tak sa môže stať, že koža sa nestihne prispôsobiť tomu úbytku,“ uviedol pre Rádio Slovensko Michal Páleník dôvody, ktoré vedú k ovisnutej koži. Ako sa tomu dá predísť?

Otužujte sa a posilňujte svaly

Expert na zdravý životný štýl uvádza, že najlepšou prevenciou je cievna gymnastika, teda otužovanie. Pravidelné vystavovanie sa chladu má pozitívny vplyv aj na našu hmotnosť. Pri plávaní v ľadovej vode sa zvyšuje tepová frekvencia, zrýchli sa metabolizmus a aktivizuje sa hormón irisín, ktorý pomáha odbúravaniu tukov v tele, čím napomáha znižovať hmotnosť.

žena v sprche

„Nemusíte sa zmeniť na ľadové medvede. Stačí, ak sa začnete otužovať napríklad v sprche. Pustite si na seba teplú vodu, nech sa zvnútra zahrejete. Po asi dvadsiatich sekundách pomaly začnite vodu ochladzovať,“ poradil expert. Takéto pozvoľné otužovanie by ste si podľa jeho slov mali dopriať aspoň jedenkrát denne.

Michal Páleník dodal, že počas chudnutia by ste nemali zabúdať ani na posilňovanie. Práve svaly totiž dokážu vyplniť vzniknutý priestor a zabrániť ovísaniu voľnej pokožky. a čomu by ste sa mali rozhodne vyhnúť? „Fajčeniu! To naozaj neprospieva elasticite pokožky. Preto fajčiari, najmä vo vyššom veku, majú problém s ovisnutou pokožkou,“ zdvihol varovný prst expert.

25 50 75 90
FOTO: Freepik a Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia