Úvod Novinky Tipy z programu
Čo stojí za obhrýzaním nechtov? Tu je návod, ako s tým skoncovať
Čo stojí za obhrýzaním nechtov? Tu je návod, ako s tým skoncovať

Čo stojí za obhrýzaním nechtov? Tu je návod, ako s tým skoncovať

Je to nepekné a hlavne nezdravé. Čo s tým?

Obhrýzanie nechtov je zlozvyk, ktorý sa často formuje v detstve. Podľa odborníkov sú hlavnými príčinami nervozita a stres. „Je to psychologická záležitosť a má nejaký pôvod. Obhrýzanie nechtov spôsobí, že sa redukuje stres, napätie a frustrácia. Dokonca môžeme prežívať aj určitú eufóriu,“ vraví Daniela Čechová z Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Téme, ako prestať s obhrýzaním nechtov sa venovala Klára Grausová na Rádio Slovensko.

dieta-rodic-pixabay-StockSnap.jpg

Zlozvyk sa formuje už u škôlkarov a v mladšom školskom veku. Psychologicky spadá do rovnakej kategórie ako rôzne tiky, nespavosť, bolenie bruška, pomočovanie a podobne.

Netrpí len krása

Obhrýzanie nechtov prináša aj zdravotné riziká. Okrem neestetického vzhľadu a ich deformácie, problém predstavujú aj baktérie, ktoré sa pod nechtami nachádzajú.

V niektorých prípadoch prichádza aj k poškodeniu okolitej kože. Dostaviť sa môžu rôzne kožné problémy.

Najlepšie je zasiahnuť hneď v začiatkoch. Ako vraví Daniela Čechová, niekedy stačí detské rúčky zamestnať a odpútať pozornosť. Dôležité je aj upokojiť atmosféru a zmeniť situáciu, ktorá napätie vytvára.

Tento návod samozrejme nie je zárukou. To, čo deti robia v čase, keď nie sú s rodičmi neovplyvníme. Netreba však upadať do beznádeje. Ako vraví psychológ Martin Miler, niektoré deti jednoducho vyrastú. „V rámci dospievania nájdu mechanizmy, ako sa vysporiadať so svojim napätím, alebo to napätie upadne či sa zmierni,“ uviedol pre Rádio Slovensko.

Zbavte sa stresu alebo vyhľadajte odborníka

Poslednú kategóriu tvoria takzvaní doživotní obhrýzači. Podľa psychológov, najčastejšie sú to perfekcionisti. V snahe robiť všetko najlepšie, ako sa dá, si vytvárajú tlak sami na seba. Frustrácia a stres, ktorý sa v nich nahromaďuje uvoľňujú práve obhrýzaním nechtov. Táto zbraň je však dvojsečná. Perfekcionista môže trpieť aj tým, že sa mu nedarí zbaviť zlozvyku.

Kľúčové je zbaviť sa stresu a napätia. V boji s nutkaním zakusnúť si do prstov môžu pomôcť rôzne metódy. Meditácie a relaxácie pomôžu uvoľniť nervozitu. Netreba opomenúť, že za zlozvykom sa môžu ukrývať psychické problémy. Ak sa problém zhoršuje alebo dlhodobo nezlepšuje, je vhodné vyhľadať odborníka.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia