Úvod Novinky Tipy z programu
Chystáte sa do Grécka? Toto by ste pred cestou mali vedieť
Chystáte sa do Grécka? Toto by ste pred cestou mali vedieť

Chystáte sa do Grécka? Toto by ste pred cestou mali vedieť

Toto miesto patrí k najkrajším v krajine. A to je dôvod, prečo sa mu vyhnúť.

Grécko patrí k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám. Nádherná príroda, bohatá história, chuť dobrého jedla či orientálne grécke tóny sú takmer neodolateľnou kombináciou. Gréci sú známi svojim pohodovým životným štýlom, ktorého neoddeliteľnou súčasťou sú poobedné siesty.

Takmer raj Balkánu má však aj svoje odvrátené stránky. Zdá sa, že jeho malebné prostredie je niekedy aj na škodu. Dôvodom je práve príliš veľká atraktivita, ktorou niektoré miesta priťahujú davy turistov a tým narúšajú pokojný život miestnych obyvateľov.

Grécko.jpg

Príkladom je grécky ostrov Santorini, ktorý patrí medzi turistické topky. Návštevníkov lákajú najmä typické biele domčeky s modrou strechou. Vo všeobecnosti je považovaný za najkrajší grécky ostrov. Ak plánujete Santorini navštíviť, pripravte sa na turistickú masovku.

V roku 2023 sa tu vystriedalo až 3,5 milióna turistov, čo je pri tak malom ostrove neúnosné. Na tiché a pokojné miesta v sezóne rozhodne zabudnite. Turisti hľadajúci grécku idylku budú sklamaní. Okrem toho, trpia aj miestni obyvatelia. Malý ostrov obýva približne 20-tisíc ľudí, ktorých životná úroveň s náporom turistov klesá.

Ak si chcete vychutnať grécku atmosféru, skúste ostrovy ako Kréta, Korfu, Thasos či Zakyntos. Niekoľko typov a inšpirácií si môžete pozrieť v našich cestopisných dokumentoch. V televíznom archíve nájdete reláciu Cestou necestou, ktorá nám priblížila chuť ostrovov Korfu a Thasos. Tamojší Slováci vám o týchto miestach prezradia viac ako sa dočítate v bežných turistických sprievodcoch.

Najbližšie môžete sledovať tiež cestopisný seriál Destinácie na Jednotke. Vo štvrtok 15. augusta o 16:50 nás zanesie práve do tejto krásnej krajiny a priblíži nám miestnu gastronómiu

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia