Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, koľko vrážd sa stane v domácnosti? Manželia patria medzi najčastejšie obete
Viete, koľko vrážd sa stane v domácnosti? Manželia patria medzi najčastejšie obete

Viete, koľko vrážd sa stane v domácnosti? Manželia patria medzi najčastejšie obete

Z niektorých prípadov behá mráz po chrbte.

Najviac vrážd sa udeje v domácnosti. Štatistiky ukazujú, že až 43% obetí žien tvoria ich manželia. „Manželské vraždy sú vlastne najčastejším typom vrážd, aké sa vyskytnú mimo organizovaného zločinu,“ uviedol psychológ a súdny znalec Anton Heretik v relácii Hit roka.

Heretik.jpg

Intenzívne vzťahy, ktoré prežívame s našimi blízkymi podporujú časté konflikty a nezhody. Hádky v domácnosti môžu následne prerásť až do násilia. „Väčšinou tým, v akom úzkom vzťahu žijeme s rodinou a manželskými partnermi, tak pravdepodobnosť konfliktov a bohužiaľ aj domáceho násilia je taká vysoká,“ vysvetlil špecialista v oblasti ťažkých násilnych trestných činov.

Feministika a dvojnásobná vrahyňa

Jeden z najznámejších príkladov manželskej vraždy bol prípad Ireny Čubírkovej, dvojnásobnej vrahyne. Čubirková sa stala nechvalne známou pre vraždy svojho manžela a druha v 50. rokoch 20. storočia. Prípad vzbudil veľkú pozornosť verejnosti vďaka jeho brutálnym detailom.

„Čubírková bola špeciálna. Bola to taká bojovná priekopníčka feminizmu, pretože sa takýmto radikálnym spôsobom zbavila svojich dvoch manželov, ktorí ju týrali. A tým pádom sa stala takou slávnou osobnosťou,“ spomína Anton Heretik. Jej prípad mohli diváci sledovať aj v seriáli Najväčšie kriminálne prípady.

Prvého manžela zabila, pretože odhalil jej neveru. Do vraždy zapojila aj svojho milenca s manželkou, ktorú oklamali a zmanipulovali. Svojho muža Jána Čubírku sa pokúsila zabiť namiešaním liekov do pitia, ktoré ho uspali. Následne ho zabili úderom do hlavy a jeho úmrtie zinscenovali ako nehodu.

Brutálnym spôsobom zabila aj svojho druhého partnera, ktorého telo spálila v peci, kosti zakopala a jeho hlavu vyhodila na toalete vo vlaku. Medzi vraždami ubehlo trinásť rokov. Tentokrát sa jej brutálny čin "neprepiekol" a pod tlakom vyšetrovania sa k obom prípadom priznala.

Čubírková bola odsúdená k trestu smrti obesením vo veku 43 rokov.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia