Ak chcete mať zdravé kĺby a kosti, okrem pohybu je podľa Michala Páleníka dôležité aj správne zloženie stravy. „Všetky kosti, kĺby a spojivové tkanivá obsahujú látku zvanú kolagén. Kosti potrebujú aj viac vápniku,“ radí expert a dodáva, že potraviny by mali byť bohaté na vitamín C a vitamín D.
„Čo sa týka väzov a šliach, myslieť by ste mali na dostatočný príjem bielkovín. Z bielkovín si telo následne tvorí kolagén. Ale na to potrebuje aj vitamín C. Jedno bez druhého nevie fungovať,“ vysvetlil v Rádiu Slovensko Michal Páleník. Medzi potraviny bohaté na bielkoviny patria okrem dobre známeho mlieka napríklad vajíčka, morčacie a kuracie mäso, tekvicové semienka či strukoviny.
RTVS online
S pribúdajúcim vekom však schopnosť organizmu tvoriť kolagén klesá. Je preto dôležité myslieť aj na pravidelný pohyb. „Môžeme jesť kopec suplementov, zdravé potraviny, ale ak sa nehýbeme, tieto látky do šliach a do väzov nevedia dobre zakomponovať.“
25 50 75 90