Úvod Novinky Tipy z programu

Deň obetí Dukly má pri 80. výročí osobitý odkaz, pozrite si program vysielania

Hrdinstvo našich predkov vo vojnovej hrôze nás zaväzuje brániť mier ako najdôležitejšiu hodnotu ľudskej existencie.

Deň obetí Dukly má pri 80. výročí osobitý odkaz, pozrite si program vysielania

Deň obetí Dukly má pre nás pri 80. výročí osobitý odkaz v situácii, keď za našimi východnými hranicami prebiehajú stále urputné boje a boľavé spomienky na tragédiu vojny sa oživujú. Hrdinstvo našich predkov v tejto vojnovej hrôze nás zaväzuje brániť mier ako najdôležitejšiu hodnotu ľudskej existencie.

230809_Dukla_IMG_7119_lezato.jpg

Kde vojna odchádzala

Karpatsko-duklianska operácia mala za cieľ pomôcť bojovníkom Slovenského národného povstania, ktorého 80. výročie sme si pripomenuli 29. augusta.

Vtedajšie sovietske oslobodzujúce velenie chcelo Duklu obísť, vypuknutie SNP však zmenilo tieto plány. Operácia sa začala 8. septembra 1944.

Karpatsko-duklianska operácia Vyšný Komárnik Dukliansky priesmyk_TASR.jpg

Ovládnuť Dukliansky priesmyk na území Slovenska sa podarilo sovietskym vojskám a jednotke 1. československého armádneho zboru pod velením generála Ludvíka Svobodu po zlomení nemeckého protivníka po mesiaci bojov 6. októbra 1944. Karpatsko-duklianska operácia trvala do 28. októbra 1944 ako súčasť širšie vedenej Východokarpatskej operácie.

Tieto dátumy rámcujú časy, kedy začala odchádzať doteraz najhoršia vojna z nášho územia.

Zomierali za mier

Karpatsko-duklianska operácia patrila do oslobodzovacích plánov širšie vedenej Východokarpatskej operácie.

Deň obetí Dukly pripomína smrť 13 264 sovietskych vojakov a smrť 1 630 vojakov jednotky 1. československého armádneho zboru.

230809_Dukla_IMG_7132.jpg

Zároveň 48 750 sovietskych vojakov bolo zranených a z československého zboru 4 069 zranených. Straty na strane nacistických vojsk sa odhadujú na 52 tisíc padlých a ranených.

Výročie vo vysielaní Slovenskej televízie

V pamätný Deň obetí Dukly v nedeľu 6. októbra sa pod záštitou Ministerstva obrany SR budú konať na Dukle a vo Svidníku Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Tento výnimočný míľnik slovenských dejín si vo vysielaní pripomenie aj Slovenská televízia.

Dvojka

Odštartuje vysielanie spojené s výročím Karpatsko-duklianskej operácie už od štvrtka 3. októbra.

Vo štvrtok a v piatok o 9:55 h odvysiela 2-dielnu filmovú epopeju o Karpatsko-duklianskej operácii s názvom Brána k domovu s Ladislavom Chudíkom v hlavnej úlohe.

V piatok 4. októbra o 13:25 h uvidia diváci na Dvojke návraty ku Karpatsko-duklianskej operácii v spomienkach účastníkov a z pohľadu chlapca v povojnovom období v programe Život na vlásku a o 13:50 h ponúkne epizódu zo série Slovenské miniatúry o vojenskom múzeu v prírode Dukla – areál spomienok.

Dvojka si výročie pripomenie aj v sobotu 5. októbra o 12:30 h epizódou zo série Budujeme Slovensko s názvom Údolie smrti o pamätníkoch Dukly, ktoré boli postavené, aby pripomínali boje Dukliansko-karpatskej operácie z 2. svetovej vojny a oslavovali jej obete.

Dnes sú pamätníky pamätníkmi „zlatého času” socializmu, kedy v regióne prekvitala ekonomika a turizmus.

Jednotka

Jednotka si výročie Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá je spätá so začiatkom oslobodzovacích bojov na území Slovenska, pripomenie vo vysielaní samostatne koncipovaným programom.

V nedeľu 6. októbra od 11:55 h odvysiela naživo priamo z Dukly mimoriadne vydanie relácie O 5 minút 12 – špeciál s moderátorkou Monikou Šebovou, ktoré budú môcť diváci sledovať aj na spravodajskom okruhu :24.

Program bude pokračovať o 12:35 h priamym prenosom z Osláv 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie .

O 15:00 h uvidíte vojnový film režiséra Karla Kachyňu „Práče“, ktorý je príbehom chlapca, ktorý sa potom ako ho sovietska armáda oslobodila z koncentračného tábora, dostal až k jednotkám, bojujúcim o Dukliansky priesmyk.

:24

Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie budú počas nedele 6. októbra rezonovať aj vo vysielaní spravodajského okruhu :24.

Od 11:00 h do 17:00 h ponúkne divákom špeciálne bloky vysielania pri príležitosti výročia.

O 11:00 h odvysiela špeciálnu epizódu relácie Slovensko v obrazoch venovanú prehliadke zaujímavých miest pri pamätníku na Dukle.

Od 11:25 h v Správach :24 odštartuje vysielanie venované oficiálnym oslavám.

Do televízneho štúdia v Bratislave dostali pozvanie aj odborníci z Historického múzea, ktorí sa budú divákom prihovárať aj počas priameho prenosu z Osláv 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Priamo z dejiska prinesú regionálni redaktori aktuálne informácie o dianí a atmosfére.

Po skončení priameho prenosu o 15:00 h odvysiela :24 dvojdielny český koprodukčný dokument Dukla - Krv a mýtus z roku 1999, v ktorom účinkovali priami účastníci pamätných bojov. 25 50 75 90