Úvod Novinky Osobnosti

Najznámejší najmenší herec Roman Skamene žije skromne z nízkeho dôchodku a chová sliepky

Začínal ako detský talent, padol až na dno, rozmýšľal nad samovraždou a začali bulvárne škandály.

Najznámejší najmenší herec Roman Skamene žije skromne z nízkeho dôchodku a chová sliepky

Keďže aj v dospelosti meria len 160 centimetrov, dlho Roman Skamene hrával puberťákov, lebo vyzeral mladší, než bol v skutočnosti.

herec-Roman-Skamene-bonyaklid2.cz-SITA

Prišla raketová kariéra

Populárny československý herec Roman Skamene má 70 rokov. Narodil sa 2. októbra 1954 v Planej pri Mariánskych Lázních. V roku 1964 sa rodina presťahovala do Prahy.

Začal navštevovať dramatický krúžok. Hlásil sa do filmových konkurzov, keď v trinástich rokoch vyhral a bol obsadený do psychologického filmu Útek.

Roman-Skamene-bonyaklid2.cz-SITA

Potom prišiel raketový vzostup, keď ho obsadili v roku 1969 v pätnástich rokoch do postavy Červenáčika do seriálu Záhada Hlavolamu. Seriál bol pripravený podľa kultovej knižnej podoby Jaroslava Foglara, ktorý sa preslávil chlapčenskými príbehmi Rýchle šípy.

Bony a klid pokračuje

Červenáčik priniesol Romanovi Skamene obrovskú popularitu, ale ani tá mu nepomohla, aby ho prijali na Konzervatórium. Darilo sa mu však ďalej, keď zahviezdil v televíznom spracovaní klasického príbehu Princ a žobrák Marka Twaina. Tu ho obsadili do dvojúlohy.

Popularita Romana Skamene bola vysoko. Chodil na besedy, hosťoval na zájazdoch. Trhali sa oňho režiséri. Karel Kachyňa ho obsadil do svojho filmu Sestričky, Juraj Jakubisko zasa do rozprávkového seriálu Teta.

V legendárnom Tankovom prápore

Zrazu prišla postava veksláka z filmu Bony a klid, ktorý nadlho rozčerila filmové vody a predznamenala zmeny, ktoré prišli v Československu až o dva roky v Nežnej revolúcii v roku 1989. Nečudo, že v roku 2014 vzniklo voľné pokračovanie Bony a klid 2, kde príbeh pokračoval po 25 rokoch.

"Veksláci" už nezarábajú ako za socializmu nelegálnym menením zahraničných mien peňazí, ale museli sa rekvalifikovať v nových podmienkach podvodov. Vo filme opäť zaznela legendárna skladba skupiny Frankie Goes To Hollywood, ako ju kapela nahrala pre prvý film z roku 1987.

Josef-Škvorecký-Tankový-prapor-Stanislav-Háber-STVR

Po spoločenskej zmene v roku 1989 sa Roman Skamene zapísal do duší divákov v komédii Tankový prapor podľa kultového románu Josefa Škvoreckého. Pritom ako sa vyjadril pre český server tvguru.cz:

„Mám modrú knižku, takže na vojne som nikdy nebol. Nechtiac som sa však pri filmovaní pošmykol a buchol do intímneho miesta. Nik ma však neľutoval napriek silnej bolesti. Naopak, situácia sa im zapáčila a musel som ju päťkrát opakovať a dali ju do filmu."

Poznáme ho z ďalších filmov ako Nahota na predaj, Trhala fialky dynamitom, Nebáť sa nekradnúť, alebo Ešte väčší blbec, ako sme dúfali. Roman Skamene sa pokúsil podnikať, keď si otvoril reštauráciu neďaleko Národného divadla v Prahe.

Roman-Skamene-manželka-profimedia.cz-ČTK

S manželkou sú zohratí tím

Podnikateľské aktivity mu však nevyšli. Reštaurácia skončila fiaskom a Romanovi Skamene zostali len veľké dlžoby, z ktorých sa dlhoročne a ťažko spamätával. O krachu svojho podnikania pre český Aha! pred časom povedal, že ho zamestnanci okrádali, až sa aj s rodinou ocitol na dlažbe:

„Dal som im aj slušný plat a aj tak kradli. Padli aj myšlienky, že by sme skončili so životom. Ale potom sme si povedali, že máme deti. Bol som úplne odrovnaný. Istý čas som pil ako dúha.“

chalupa-Roman-Skamene-manželka-profimedzia.cz-ČTK

Plnil titulky českých bulvárnych médií pre svoje excesy s alkoholom, až pred desiatimi rokmi prišla opäť filmová príležitosť v pokračovaní Bony a klid 2 režiséra Víta Olmera. Teraz podľa tvguru.cz dostáva okolo šestnásť tisíc českých korún (640 eur) dôchodok: „Jeho žena o niečo menej, ale vraj sú spokojní.“

Občas si Roman Skamene privyrobí účinkovaním v divadle, alebo v nejakej menšej filmovej postave. Na život s manželkou na chalupe na vidieku, kde chovajú pre vlastnú potrebu aj sliepky, im to vraj úplne stačí.

O chalupu prišli a znova si ju kúpili

Pôvodne však o chalupu pre dlhy prišli a museli si ju znova kúpiť v dražbe, o čom pre CNN Prima News herec Roman Skamene povedal: „Musel som si na dcéru požičať v banke milión korún, aby sme ju získali späť. Hrozné časy.“

Teraz má už pri pekne upravenej záhrade aj bazén a dielňu, keďže zistil, že je "kutil", čo Romana Skamene celkom baví:

„Všetky dlžoby sú zarovnané. Z tých strašných prú*erov, čo som si narobil a bol som z toho na obesenie, som sa dostal. Mám úplne čistý štít. Užívam si dôchodok. Idem len tam, kam chcem. Robím to, čo ma baví a už nič nemusím. Ideálny stav. V živote som sa narobil dosť. Musím povedať, že až teraz si život maximálne užívam.“

Herec Roman Skamene je ženatý a má dve už dospelé deti, užíva si na chalupe život s vnučkami, keď prídu na návštevu.

Zdroj foto: SITA/filmbonyaklid2.cz, tvguru.cz, ahaonline.cz, CNN Prima News, ČTK/profimedia.cz, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90