Úvod Novinky Tipy z programu

Jozef Gregor Tajovský sa narodil pred 150. rokmi. Dozviete sa, čo ste o ňom nevedeli

Zakladateľ slovenskej realistickej drámy bol aj učiteľom, úradníkom či politikom.

Jozef Gregor Tajovský sa narodil pred 150. rokmi. Dozviete sa, čo ste o ňom nevedeli

Zakladateľ slovenskej realistickej drámy Jozef Gregor Tajovský (vlastným menom Jozef Alojz Gregor) sa narodil 18. októbra 1874 v Tajove a bol aj prozaikom, básnikom, redaktorom, učiteľom, úradníkom a politikom.

Rodný dom v Tajove

Dodnes sú jeho hry súčasťou kmeňového repertoáru slovenských profesionálnych divadiel, vrátane Slovenského národného divadla, ale aj domácich či zahraničných ochotníckych súborov.

Tajovsky-Rodny-dom-Tajov wiki prom.jpg

Jeho život bol dramatický. Vystriedal množstvo zamestnaní, či pracovných miest, lebo sa nezhodol s vtedajšou či už cirkevnou alebo štátnou vrchnosťou. Už v roku 1912 sa stal tajomníkom Slovenskej národnej strany v Martine.

Po vypuknutí 1. svetovej vojny bol povolaný do armády a odvelili ho na ruský front. Tu prebehol do ruského zajatia a v roku 1917 vstúpil do československých légií. Bojoval medzi legionármi proti nastupujúcej moci sovietov.

V Rádiu Devín podrobne

Rádio Devín si 150. výročie narodenia spisovateľa a dramatika Jozefa Gregora Tajovského (18. október 1874) pripomenie sériou programov.

Osobitne treba upozorniť na premiéru rozhlasovej hry Hrdina 15. okóbra o 20:00 h, ktorá je adaptáciou päťdejstvovej drámy Jozefa Gregora Tajovského. Autor ňou zavŕšil tému národnooslobodzovacích bojov.

pyramida-vojsovič.JPG

K hrdinom slovenského povstania z rokov 1848 -1849 a k domácemu odboju počas prvej svetovej vojny ňou autor pridal tému hrdinstva legionára na talianskom fronte. Pod vplyvom avantgardných smerov vybudoval hlbokú ľudskú drámu vojaka, ktorý v hraničnej situácii rozhoduje o živote a smrti.

V nedeľu 13. októbra o 16:30 h vo formáte Fakty uvedieme spomienky manželky J. G. Tajovského Hany Gregorovej Slovenka pri knihe.

tajovskyy.promo.jpg

Ďalej 13. októbra o 19:00 h v rámci rozhlasovej hry na nedeľu a toho najlepšieho z rozhlasového archívu zaznejú hry Jozefa Gregora Tajovského Hriech z roku 1957 a Prvé hodinky z roku 1954.

V piatok 18. októbra v deň výročia

V deň výročia, v piatok 18. októbra okrem reprízy rozhlasovej hry Hrdina o 21:00 h odvysielame o 13:00 h dramatizované pásmo Petra Štrelingera o Tajovskom z roku 1997 z cyklu Podobizne.

O 17:00 h zaznie Ars litera Zuzany Galkovej, v ktorej bude o živote a tvorbe slovenského dramatika a prozaika Jozefa Gregora Tajovského hovoriť teatrológ Karol Mišovic a zaznejú aj ukážky z rozhlasových adaptácií diel Statky - zmätky, Mamka Pôstková a V službe.

O 22:30 h v deň výročia uzavrú Tajovského poviedky v dramatizácii Jozefa Lenharta z roku 2006 pod spoločným názvom V kúpeli.

V nedeľu 20. októbra o 14:00 h uvedieme dramatizovanú poviedku Jozefa Gregora Tajovského Maco Mlieč a o 19:00 h v rozhlasovej hre na nedeľu príde na rad kultový titul Jozefa Gregora Tajovského Statky-zmätky v rozhlasovej adaptácii z roku 2002 a po ňom hra Jano Mráz z roku 2021.

25 50 75 90