Úvod Novinky Tipy z programu

Rakovina prsníka ročne zabije takmer 1000 žien. Viete, ako na samovyšetrenie?

Október je medzinárodným mesiacom zvyšovania povedomia o rakovine prsníka.

Rakovina prsníka ročne zabije takmer 1000 žien. Viete, ako na samovyšetrenie?

35-ročná Stanislava si nahmatala hrčku v prsníku sama. Teraz apeluje na ostatné ženy, aby nezanedbávali samovyšetrenia ani preventívne prehliadky.

Lekári odporúčajú kontrolovať si prsníky každý mesiac krátko po skončení menštruácie, a to v ľahu a v stoji. Zabúdať by ste nemali ani na oblasť podpazušia.

Primár Mammacentra sv. Agáty MUDr. Ivan Turčan uviedol, že až 70 % hrčiek si pacientka dokáže nahmatať aj sama.

„Ak si pacientka nahmatá nejakú priehlbinku na prsníku, ktorá je spôsobená vťahovaním nervového tkaniva nádorom, tak ide 100 % klinický príznak rakovinového ochorenia. Medzi ďalšie príznaky patrí výtok z bradavky, a to najmä krvavý, zmena kožného krytu, zmena tvaru prsníka,“ uviedol lekár pre Rádio Slovensko.

Rakovina prsníka - vyšetrenie.png

Každá žena má po dovŕšení 18. roku života nárok na preventívne sonografické vyšetrenie a po dovŕšení 40. roku života na preventívne mamografické vyšetrenie. Skríning, vhodná a včasná liečba však podľa odhadov odborníkov môže zvrátiť až 300 úmrtí.

Mamografické vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť rakovinu vo včasnom štádiu, ale absolvuje iba 30 % Sloveniek.

Práve preventívne mamografické vyšetrenie odhalilo rakovinu aj 44-ročnej Lucii. Tá, ako sama uvidela, nemala žiadne príznaky. Nebyť preventívnej prehliadky, o rakovine by sa dozvedela zrejme až oveľa neskôr.

„Bol to šok, nemala som žiaden bolesti, nič. Tá mamografia je veľmi dôležitá,“ apeluje na ostatné ženy.

Nepodceňuje preventívne prehliadky – aj to nám má pripomínať mesiac október, ktorý je medzinárodným mesiacom zvyšovania povedomia o rakovine prsníka.

25 50 75 90