Úvod Novinky Tour de France
Peter Sagan si po páde necítil nohu: Potom som už kašľal na to
Peter Sagan si po páde necítil nohu: Potom som už kašľal na to

Peter Sagan si po páde necítil nohu: Potom som už kašľal na to

Vyčerpávajúci finiš, grandiózne vyvrcholenie a veľké odhodlanie. Takto to vyzeralo v cieli 5. etapy Tour de France. Avšak bez Petra Sagana.

Víťazom sa stal Austrálčan Simon Clarke, ktorý o centimetre predstihol Holanďana Taco van der Hoorna. Na špici dnes chýbal Peter Sagan, ktorý mal počas 5. etapy problémy a napokon skončil až na 147. mieste.

Dôvodom bol najmä smolný pád tesne pred začiatkom úseku s kockami. V ostrej zákrute sa z ničho nič ocitol na zemi. Napokon sa pozviechal a v pretekoch pokračoval. Na dobrý výsledok to už ale nestačilo.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Na to ako som spadol, tak sa cítim celkom v pohode. Mám trocha oškretý bok na zadnici. Neviem, či bolo niečo na ceste, ale „ustrelilo“ mi bicykel. Potom ma začala bolieť noha, asi som si v nejak udrel nerv. Potom ma utrhli... Povedal som si, že kašľať na to,“ vravel pre RTVS Peter Sagan.

Nepríjemnú situáciu priblížil aj športový riaditeľ Ján Valach, ktorý opísal prvú Saganovu reakciu po páde.

„V prvom momente by ste to asi nechceli počuť,“ pousmial sa bývalý cyklista. „Potom už ale Peter vzal veci ako sú. Dnes bol pripravený, aby zvíťazil, ale mali sme dvojitý plán,“ dodal športový riaditeľ tímu TotalEnergies.

Štyridsaťsedem kilometrov pred cieľom strácal Sagan ešte päťdesiat sekúnd na hlavný balík, no postupne manko narástlo až na 2 minúty. Do cieľa npokon prišiel s viac ako 12-minútovou stratou.

Spomínaný pád videl ako príčinu nízkeho umiestnenia nášho pretekára v štúdiu RTVS aj Peter Velits.

„Toto sa stane práve vtedy, kedy to ten pretekár nechce. Vtedy sa posúva dozadu do skupiny. Ihneď sme videli, ako sa tímy snažili svojich lídrov dostať dopredu. Ak si ale uvedomíme, kde Peter Sagan bol, s jedným či dvomi kolegami, tak to už bolo nemožné,“ povedal expert RTVS.

Najdlhší špurt na Tour de France

Popri výkonoch Petra Sagana mali diváci možnosť sledovať aj jeden z najzaujímavejších súbojov o etapový triumf na tohroročnej Tour. Viac ako kilometer pred cieľom sa totiž odhodlal odeliť od vedúcej skupiny Neilson Powels.

Americký jazdec to napokon nezvládol a trojica Simon Clarke, Taco Van den Hoorn a Edvald Boasson Hagen ho dostihla. V cieli o víťazstvo napokon zviedli tvrdý súboj Clarke – Van den Hoorn.

„Záver dotvoril celú etapu, bolo to parádne. Každý išiel na to, čo už mohol. Už tam nebol žiadny priestor na taktizovanie. Toto boli najdlhšie špurty, aké sme zatiaľ videli,“ povedal bývalý cyklista Peter Velits.

O triumfe musela napokon rozhodovať fotografia, na ktorej bol o centimetre lepší Austrálčan Simon Clarke.

„Do poslednej chvíle v špurte Clarke čakal. On bol v tej skupinke posledný, preto špurtoval najkratšie, čo je väčšinou cesta k víťazstvu. Využil svoje skúsenosti, keďže bol z nich najstarší, a zúročil ich jednoznačne,“ dodal v štúdiu expert RTVS Lukáš Timko .

Tridsaťpäťročný austrálsky cyklista sa tak teší zo svojho prvého etapového triumfu na Tour.

Nie však nadlho. Už zajtra sa totiž postaví na štart 6. etapy, ktorú opäť odvysielame v priamom prenose na stanici :ŠPORT a preteky môžete sledovať NAŽIVO aj online. Všetko začína od 14:20 hod.

25 50 75 90

Galéria

Pelotón pretekárov na Tour de France 2022 Vyčerpaní pretekári na Tour de France. Simon Clarke v cieli 5. etapy Tour de France. Cyklisti počas 5. etapy Tour de France.
Foto: Peter Sagan/Facebook, SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia