Úvod Novinky Zaujímavosti
Priložiť ruku k dielu a aj si oddýchnuť. Agroturistika láka
Priložiť ruku k dielu a aj si oddýchnuť. Agroturistika láka

Priložiť ruku k dielu a aj si oddýchnuť. Agroturistika láka

Agroturistika v okolí Topoľčianok je obohatená aj vďaka národnému žrebčínu.

Pre niekoho predstavuje ideálne strávená dovolenka ničnerobenie s nohami vyloženými na pláži, iný zase vyhľadáva aktívny odpočinok spojený napríklad so športom. Pre tú druhú skupinu dovolenkárov je určená turistika vo vidieckych podmienkach spojená s dobrovoľnou poľnohospodárskou prácou a ochutnávkou lokálnych potravín či nápojov.

Aj to je agroturistika, ktorej sa na Slovensku čoraz viac darí. Možnosť prežiť niekoľko dní v prostredí výroby vína ponúka aj okolie Topoľčianok. Vinárska tradícia tu siaha do 18. storočia a v uplynulých rokoch sa posilňuje.

Agroturistika v tomto regióne je obohatená aj vďaka tunajšiemu národnému žrebčínu, vďaka ktorému sa návštevníci s vínom v ruke môžu vinicami previezť na konskom povoze. Ten ťahajú kone jedného z najvzácnejších plemien, ktoré využívala šľachta už pred viac ako 400 rokmi.

Pozrite si reportáž Jany Obrancovej a dozviete sa, ktorá významná panovníčka rada využívala toto vzácne plemeno koní.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viac zaujímavých reportáží nájdete v archíve RTVS. Sledujte Správy RTVS aj na facebooku.

Víno žiadané v Ázii

Vinárske závody Topoľčianky začali v roku 2003 Rizlingom vlašským s výrobou ľadového vína, o tri roky neskôr k nemu pribudla Frankovka modrá. Okrem slovenského trhu je časť produkcie určená na trhy v Japonsku, Číne, Singapure a Taiwane.

Na týchto trhoch je dopyt naozaj veľký. Sladké ľadové víno im chutí, nemajú však podmienky na to, aby si ho mohli dopestovať. Preraziť na európskych trhoch je oveľa zložitejšie, ľadové vína vyrábajú v Rakúsku, Nemecku i na Morave," hovorí výrobný riaditeľ závodov Miloš Ševčík. Dôležitú úlohu zohráva i pomerne vysoká cena ľadového vína na trhu.

ľadové víno

Zber hrozna na ľadové víno väčšinou prebieha v januári. Ideálna teplota pre zber je podľa vinohradníkov -7 stupňov Celzia. Pri bežnom zbere hrozna sa z kilogramu hrozna vylisuje zhruba trištvrte litra muštu. Pri ľadovom zbere je to z kila hrozna iba jedno deci muštu. Preto je také vzácne.

(foto: TASR, info: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia