Úvod Novinky Zaujímavosti
Orechy decimuje nový škodca. Čo pomôže?
Orechy decimuje nový škodca. Čo pomôže?

Orechy decimuje nový škodca. Čo pomôže?

Pestovateľom orechov už stihol napáchať veľmi veľké škody.

Vrtivka orechová sa na Slovensko dostala zo severnej Ameriky približne v roku 2012. Veľkoplošne sa u nás rozšírila pred dvomi rokmi. Odvtedy už stihla pestovateľom orechov napáchať veľmi veľké škody. Červíky tejto malej muchy napádajú plody a výsledkom je sčernenie obalu orechu, ktorý sa stáva mazľavý až hnilý. Určite ste si stromy posiate čiernymi plodmi všimli, snáď niet na Slovensku kraja, ktorý by vrtivka obišla.

Ako s týmto škodcom bojovať už teraz na jeseň, aby sme jeho výskyt v budúcom roku obmedzili čo najviac? Pestovateľom poradilo aktuálne vydanie relácie Farmárska revue.

vrtivka, orech

Treba najmenej päť až sedem postrekov. Realizovať sa musia osem až desať dní po nálete múch, keď samičky začínajú klásť vajíčka. Následne postreky podľa počasia opakujeme každých sedem až 10 dní," vysvetľuje Ján Tancík z Prvej rastlinolekárskej služby v Nitre.

Vrtivka orechová je veľmi odolný hmyz a nový škodca, ktorý u nás zatiaľ nemá prirodzeného nepriateľa. „Samičky vrtivky sú veľmi aktívne. Dokážu naklásť až 500 vajíčok a veľmi rýchlo tak môže dôjsť k napadnutiu všetkých plodov. Ochrana tak musí byť veľmi účinná," dodáva odborník.

Nestačí zničiť 90 % populácie vrtivky na strome, zvyšných 10 % totiž stačí na to, aby bola zničená veľká väčšina úrody

Pozrite si vo videu ako dopadol náš pokus s textíliou, ktorý sme rozprestreli pod orechom s tým, aby sa zabránilo larvám zakukleniu sa v zemi, prečkaniu zimy a následnému vyliahnutiu sa v jarnom období.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celé vydanie Farmárskej revue a aj predošlé časti nájdete v našom archíve zadarmo a bez reklamy. Premiérovú časť relácie pre všetkých farmárov a pestovateľov vysielame v sobotu 24. októbra o 12:30 na Dvojke. Tvorcov môžete sledovať aj na facebooku.

(foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia