Úvod Novinky Zaujímavosti
Pochovali živého človeka. Neuveriteľné? Na Slovensku realita
Pochovali živého človeka. Neuveriteľné? Na Slovensku realita

Pochovali živého človeka. Neuveriteľné? Na Slovensku realita

Nebohý uzavrel pohrebné poistenie štyri dni po svojej oficiálnej smrti.

Príbeh ako zo zlého sna alebo niečo na štýl verte-neverte zažíva Vladimír Ďurás z Poltára. Spolu s bratom oslávil ešte začiatkom roka 2020 jeho 70. narodeniny, no podľa úradov a úmrtného listu bol na Nový rok už takmer mesiac jeho brat mŕtvy. Na tento skutočne záhadný prípad plný absurdného sledu udalostí sa pozrela relácia Občan za dverami a redaktorka Andrea Lučanská.

Zvláštny bol na začiatku celého prípadu už postup polície, ktorá pri obhliadke mŕtveho nekontaktovala pána Ďurása ako majiteľa nehnuteľnosti, v ktorej jeho brat býval. Podľa sťažovateľa polícia priestor opustila a nezapečatila ho. Tá sa bráni tým, že túto povinnosť posunula na plecia mesta.

poltár, miestny úradMestský úrad v Poltári.

Prvotný šok z postupu polície vystriedal ďalší - údaj na úmrtnom liste, ktorý uvádza, že Milan Ďurás zomrel 5. decembra 2019. „Brat žil minimálne do 2. januára 2020, keď som mu gratuloval k 70. narodeninám. 5. december je vymyslený dátum," uviedol Vladimír Ďurás.

Obhliadajúca lekárka sľúbila, že údaj zmení. Matrika k zmene údaju potrebuje úradnú listinu. Tá sa už ale na matriku v Poltári nedostala, pretože obhliadajúca lekárka, s ktorou bol Vladimír Ďurás telefonicky dohodnutý, že údaj o dátume smrti brata upraví, zomrela skôr, ako stihla oficiálnu správu vystaviť.

Aby sa takto zamotala smutná životná udalosť snáď nie je ani možné, poviete si. Ale je, možno ani dobrý scenárista by to nenapísal. Do prípadu sa vložila aj Kancelária verejného ochrancu práv.

Čo ale nasledovalo opäť dvíha obočie - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a polícia si začali prípad pohadzovať a zarážajúce je aj to, že nebohý uzavrel pohrebné poistenie štyri dni po svojej oficiálnej smrti. Podarilo sa celý prípad uzavrieť? Pozrite si vo videu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Premiérovú časť relácie Občan za dverami vysielame v nedeľu 25. októbra o 13:10 na Jednotke. Naši redaktori opäť pripravujú témy, ktoré vás trápia.

(foto: TASR, poltar.sk)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia