Úvod Novinky Zaujímavosti
Pred 30 rokmi prvýkrát v B. Bystrici transplantovali obličku
Pred 30 rokmi prvýkrát v B. Bystrici transplantovali obličku

Pred 30 rokmi prvýkrát v B. Bystrici transplantovali obličku

Pacient, ktorý orgán dostal, po operácii neskrýval dojatie. Pozrite si reportáž.

V januári pred tridsiatimi rokmi svitla pre mnohých pacientov v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici nová nádej. Transplantačný program. Skupina odborníkov totižto vykonala transplantáciu obličky, ktorá zachránila život vtedy 39-ročnému Františkovi.

Keď sa po náročnom zákroku posadil pred televíznu kameru, jeho dojatie bolo neprehliadnuteľné. „Boli to zmiešané pocity, ale teraz som šťastný, že sa to podarilo práve mne," povedal v rozhovore. Operáciu absolvoval v piatok 25. januára v roku 1991.

Oblička putovala 16 hodín

Ešte o 13tej bol na dialýze, o 16tej už ležal na operačnej sále pripravený prijať nový orgán. Cesta obličky od odobratia darcu až po transplantáciu trvala 16 hodín. „Bol to pocit určitého šťastia, že sme dospeli k tomuto bodu, ale aj strach, aby sa to vydarilo," priznal v rozhovore lekár Ľudovít Laca, vedúci transplantačného tímu.

Pozrite si kompletnú reportáž, ktorú odvysielala televízna Regina. Viac reportáží nájdete aj v online archíve, novinky získate aj na facebookovej stránke relácie, ktorú vysielame každý pracovný deň naživo o 16:20 hod. na Dvojke.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdroj úvodnej foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia