Úvod Novinky Zaujímavosti
Zdravotníčky v Silnej zostave: Nevzdáme sa
Zdravotníčky v Silnej zostave: Nevzdáme sa

Zdravotníčky v Silnej zostave: Nevzdáme sa

Momenty absolútneho víťazstva aj pocity zúfalstva a zlyhania. Budú zdravotníci po pandémií ešte chcieť vykonávať svoju prácu?

Mnohých zdravotníkov pandémia donútila siahnuť až na dno svojich síl. Až u 70 % tých, ktorí sa starali o pacientov s Covidom 19, sa podľa výskumov vyvinula akútna stresová porucha. Dnes sú mnohí z nich vyhorení, bojujú s depresiami a premýšľajú, či vôbec budú pokračovať vo svojej práci aj po pandémií.

V Silnej zostave s témou zdravotníctva sme privítali zdravotníkov z prvej línie: lekárku Danu Laukovú, zdravotnú sestru Vieru Jurkovičovú, odborníčku na zdravotníctvo Henrietu Tulejovú a stálu hostku - komičku Simonu Salátovú.

Ako v krátkosti zhodnotili svoje pocity a situáciu hrdinovia v prvej línií boja proti pandémií?

Dana Lauková (pneumologička):Bolo to dosť stresujúce pre ten personál, ba až frustrujúce, niekedy až stavy depresie. Každý sa s tým musel vyrovnávať sám… Človek vlastne bojoval sám so sebou, že čo by bolo dobré, ako by to ešte mohlo byť, kde sú ešte možné rezervy. Hlavne je dôležité ešte aby ste mali podporu v danom kolektíve."

Vierka Jurkovičová (zdravotná sestra): „Nie je žiadny recept ani nič také, žeby sa s tým dalo vyrovnať. Sú situácie, kedy aj my zdravoťáci sme mali depresie, koľkokrát si človek povedal, že nechce ísť do tej práce, ale proste nejak sa nastavil tak, že chce pomôcť tým ľuďom a snažil sa zo seba dostať to najviac. Koľkokrát to ale bolo naozaj ťažké."

Henrieta Tulejová (odborníčka na zdravotníctvo): „To, čo nám Covid ukázal je, čo nás možno čakalo o desať rokov. Slovenské zdravotníctvo už pred Covidom bolo v zlých podmienkach. Malo nedostatok zdravotníkov, nemocnice sú zastaralé, sú zadĺžené… Čo budú potrebovať vlastne títo zdravotníci po tomto návale, ktorý tu bol, je čas na oddych a dostať víziu, že sa vlastne tá situácia s personálom začne riešiť."

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pozrite si celú reláciu v archíve a nezabudnite nás sledovať aj na instagrame.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia