Úvod Novinky Zaujímavosti
Režim dovolenka, režim práca: Ako na ne reaguje náš mozog
Režim dovolenka, režim práca: Ako na ne reaguje náš mozog

Režim dovolenka, režim práca: Ako na ne reaguje náš mozog

Prečo je pre niekoho návrat od mora do víru povinností bezproblémový a pre niekoho zasa nočnou morou.

„Ľudský mozog funguje na princípe predstáv. Preto, keď sa blíži dovolenkový čas, náš mozog začne produkovať predstavy, ktoré sú pre nás príjemné," hovorí psychológ Robert Krause na margo toho, čo sa deje v našej hlave ešte predtým, ako si v skutočnosti začneme užívať zaslúžený oddych.

„To, čo nás motivuje ísť na dovolenku, sú často naše predstavy," dodáva uznávaný odborník.

102107260812; dovolenky - preco sa tesime Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A čo naše návraty z dovolenky domov či do práce? Časti mozgu, ktoré nám pomáhajú plánovať či podávať výkony v zamestnaní, počas dovolenky oddychujú.

Fungovať začínajú po príchode veľmi opatrne a pomaly. „Dovolenkový mozog je úplne iný ako pracovný mozog. Je to preto, že náš mozog funguje na princípe stereotypu" uvádza Krause.

Návrat do reality nemusí byť krutý

Keď sa počas dovolenky nastavíme na neskoršie vstávanie a spomalíme náš denný režim, mozog si na takýto stereotyp zvykne. Rovnako si zvyká po pár dňoch na zhon, povinnosti a prácu.

102107270812; dovolenky - mozog Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kým je pre jedného návrat do „krutej reality" náročný a môže trvať aj niekoľko dní, iný zasa naskočí na kolotoč mimoriadne rýchlo.

Veľmi individuálne je to aj s dĺžkou dovolenky. Niekto dokáže vypnúť hlavu a načerpať nové sily aj počas predĺženého víkendu, sú však aj takí, ktorí potrebujú dovolenkovať dva týždne.

Výskumy, ktoré spomenul vo vysielaní aj Krause, ukazujú, že práve dva až tri týždne sú ideálne na to, aby sme zregenerovali telo aj myseľ.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia