Úvod Novinky Zaujímavosti
Ochabnuté panvové dno. Problém, ktorý sa týka aj mužov
Ochabnuté panvové dno. Problém, ktorý sa týka aj mužov

Ochabnuté panvové dno. Problém, ktorý sa týka aj mužov

Problémy s ochabnutým svalstvom panvového dna trápia nielen ženy, ale aj mužov. Naučte sa základné cviky.

Hoci sa o svaloch panvového dna hovorí najmä v súvislosti so ženami, problémy spojené s ich ochabnutím môžu potrápiť aj mužov. O tom, čo spôsobuje ochabovanie panvového dna a ako spevňovať svaly v oblasti lona, sme sa v Dámskom klube porozprávali s fyzioterapeutkou Henrietou Jablonskou.

Svaly panvového dna obopínajú lonovú sponu, kostrč a panvové kosti. To znamená, že sa nachádzajú rovnako u mužov aj u žien," uviedla hneď v úvode.

Dodala, že u mužov sa problémy s panvovým dnom začínajú objavovať najmä po operáciách v oblasti brušnej dutiny. U žien sa ochabovanie svalov panvového dna spája predovšetkým s pôrodom.

Cvičiť môžete aj pri varení

Ochabnuté svalstvo panvového dna sa neprejavuje len nepríjemnou inkontinenciou, ale ako nás upozornila Jablonská, negatívne vplýva aj na držanie tela.

Toto svalstvo je dôležité aj pri statike driekovej chrbtice, krížovej oblasti a celej brušnej dutiny. Takže je to veľmi dôležité posilňovať celý život," vysvetlila. Panvové dno by sme podľa fyzioterapeutky mali posilňovať aspoň dvakrát týždenne.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jablonská varuje, že by sme sa nemali spoliehať len na klasické cvičenie na karimatke. Odborníčka všetkým odporúča, aby sa spevňovaniu svalov venovali aj počas dňa. Ako na to?

Ak napríklad relaxujete pri televízore, čítate nejaký časopis alebo sledujete Dámsky klub, vtedy môžete spevňovanie zaradiť do bežného života," vysvetlila nám s úsmevom.

Stačí, ak budete vedome napínať a uvoľňovať svaly, ktoré vďaka tomu spevníte. Takéto každodenné spevňovanie by malo trvať aspoň 15 minút.

Podobným témam sa venujeme v Dámskom klube každý pracovný deň o 12:20 hod. na Jednotke. Všetky odvysielané časti nájdete aj v našom archíve, kde si ich môžete pozrieť zadarmo a bez reklám.

FOTO: Pexels

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia