Úvod Novinky Zaujímavosti
Pneumologička o liečbe covidu: Druhá vlna nás veľa naučila
Pneumologička o liečbe covidu: Druhá vlna nás veľa naučila

Pneumologička o liečbe covidu: Druhá vlna nás veľa naučila

Kam sa posunula liečba covidu a kedy bude k dispozícii účinný liek? Aj na to sme sa opýtali pneumologičky Marty Hájkovej.

S príchodom tretej vlny covidu sa vynára aj množstvo otázok. Ako je na ňu slovenské zdravotníctvo pripravené? Využívajú lekári nové liečebné postupy a lieky? Kedy bude dostupný liek na toto ochorenie?

Odpovede na tieto otázky nám v relácii Dámsky klub dala doc. MUDr. Marta Hájková, CSc., MPH.

Čerpáme zo skúseností z druhej vlny, ktorá nás veľa naučila. Čo sa týka nejakej zásadnej zmeny v liečbe alebo v schémach, tak tá nie je,“ uviedla Hájková. Povzbudzujúce je, že lekári majú vďaka druhej vlne ochorenia omnoho viac skúseností.

My už máme taký odhad, že čo u koho môžeme očakávať. To znamená, že sa nám trošku ľahšie pracuje. Aj keď tie stavy, ktoré končia v nemocnici, sú vždy vážnejšie,“ povedala a dodala, že ľudia, ktorí ešte nie sú zaočkovaní, by mali vakcínu rozhodne zvážiť.

Nový liek na covid?

Čoraz častejšie sa spomína aj nový liek na covid, na ktorého vývoji pracujú rôzne farmaceutické spoločnosti.

Na otázku, či bude v budúcnosti dostupný účinný liek na covid, Hájková odpovedala, že by sme mali naplno využiť možnosti, ktoré sú dostupné dnes. V boji s covidom pomáha očkovanie či ochrana dýchacích ciest.

Očkovanie.png

Aj liečba covidu sa však stále posúva vpred. „Na Slovensku je presne to, čo bolo počas druhej vlny. To, čo momentálne my začíname spúšťať, je aplikácia monoklonálnych protilátok. To je to, čo nebolo k dispozícii počas druhej vlny.“

Takáto liečba je však podľa slov lekárky vhodná predovšetkým pre ľahké formy ochorenia a pre ambulantné podanie.

Na záver Hájková dodala, že covid by sme nemali vnímať len negatívne, pretože aj vďaka jeho zásahu do našich životov sme sa začali viac zaujímať o vlastné zdravie.

Ak vás zaujímajú témy týkajúce sa zdravia, vzťahov, spoločnosti či krásy, sledujte Dámsky klub každý pracovný deň od 12:20 hod. na Jednotke. Nestihli ste premiéru? Všetky odvysielané časti si môžete pozrieť online v našom archíve.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia