Vo Farmárskej revue na Dvojke neobišli nový trend v rastlinnej výrobe u našich farmárov. Repkové polia ustupujú výhodám pestovania sóje.
Sója fazuľová má široké možnosti využitia. Farmár Maximilian Wagner vysvetľuje:
„Z bôbov sóje fazuľovej získame 20 percent oleja a zvyšok sú proteíny žiadané najviac v živočíšnej výrobe okolo 80 percent, zvyšok ide na biopalivá a malá časť na výrobu potravín.“
Pritom sóju využijú na prípravu pokrmov nielen vegetariáni a vegáni, ale každý, kto hľadá hodnotné zdravé potraviny.
Superpotravina na scéne
Obsahuje málo uhľohydrátov a celkových kalórií, čím sa stáva superpotravinou. V 100 gramoch sóje nájdete 147 kalórii plus:
- 10g uhľohydrátov
- 7g tukov
- 11g sacharidov
- 5g vlákniny
- 17g proteínov
Sójové bôby obsahujú spektrum vitamínov B a mangán, selén, draslík, horčík, vápnik, plus železo.
„Ak uskladníte úrodu sóje v silách namiesto halách, môžete ju zbierať aj vlhkú, nič sa jej nestane, naopak, v silách sa dobre presuší a úroda vydrží aj dva roky,“ vysvetľuje Maximilian Wagner.
Ekonomika jasnou rečou
Oproti repke olejnej viaže sója peniaze farmárov len na 5 mesiacov, kým repka až 11 mesiacov.
Sója vyžaduje oveľa menej hnojenia a oproti repke prináša o tretinu vyššie zisky.
Najväčšiu výmeru pestovanej sóje u nás máme v Košickom kraji. Reportáž o výhodách pestovania sóje nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.
Foto: TASR