Úvod Novinky Zaujímavosti

Sója mení chute ľudí, slovenské polia a aj zisky farmárov

Bôby patria k najstarším kultúrnym plodinám ľudstva.

Sója mení chute ľudí, slovenské polia a aj zisky farmárov

Vo Farmárskej revue na Dvojke neobišli nový trend v rastlinnej výrobe u našich farmárov. Repkové polia ustupujú výhodám pestovania sóje.

Michaľany-soja-žatva-Roman-Hanc-TASR

Sója fazuľová má široké možnosti využitia. Farmár Maximilian Wagner vysvetľuje:

„Z bôbov sóje fazuľovej získame 20 percent oleja a zvyšok sú proteíny žiadané najviac v živočíšnej výrobe okolo 80 percent, zvyšok ide na biopalivá a malá časť na výrobu potravín.“

Pritom sóju využijú na prípravu pokrmov nielen vegetariáni a vegáni, ale každý, kto hľadá hodnotné zdravé potraviny.

Superpotravina na scéne

Obsahuje málo uhľohydrátov a celkových kalórií, čím sa stáva superpotravinou. V 100 gramoch sóje nájdete 147 kalórii plus:

  • 10g uhľohydrátov
  • 7g tukov
  • 11g sacharidov
  • 5g vlákniny
  • 17g proteínov

Sójové bôby obsahujú spektrum vitamínov B a mangán, selén, draslík, horčík, vápnik, plus železo.

„Ak uskladníte úrodu sóje v silách namiesto halách, môžete ju zbierať aj vlhkú, nič sa jej nestane, naopak, v silách sa dobre presuší a úroda vydrží aj dva roky,“ vysvetľuje Maximilian Wagner.

genóm-soja-TASR

Ekonomika jasnou rečou

Oproti repke olejnej viaže sója peniaze farmárov len na 5 mesiacov, kým repka až 11 mesiacov.

Sója vyžaduje oveľa menej hnojenia a oproti repke prináša o tretinu vyššie zisky.

Najväčšiu výmeru pestovanej sóje u nás máme v Košickom kraji. Reportáž o výhodách pestovania sóje nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

Foto: TASR

25 50 75 90