Kurátorka výstavy košer z Múzea židovskej kultúry v Bratislave Eva Poláková v Rádiu FM vysvetlila:
„Košer znamená, že je to pod dozorom, podľa pravidiel, že všetko je tak, ako je napísané vo veľkej knihe. Veľká kniha je v tomto prípade Tóra, čo je Starý zákon.“
Čo je to košer
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zásady stravovania
Košer je
súbor pravidiel
,
„ktoré určujú celý chod židovskej domácnosti.“
Dokonca aj o človeku sa hovorí, že je košer, ak je spravodlivý. Košer stravovanie má svoje princípy:
- prvá zásada: je zakázané jesť bravčové
- druhá zásada: nesmie sa konzumovať krv v akejkoľvek podobe
- tretia zásada: nesmú sa v jednom pokrme miešať mliečne a mäsové výrobky
Laboratórium na oblečenie
Podobne to platí aj pri košer oblečení:
"Ak si chcete overiť, či je vaše oblečenie košer, môžete ísť do špecializovaného laboratória, najbližšie nájdete vo Viedni."
Buď je výrobok z čistého ľanu, alebo z čistej vlny. Miešanie týchto textílií v jednom výrobku sa nepripúšťa.
V príprave potravín košer znamená aj prístup k porážke zvierat , „ktoré sú čisté a vhodné na konzumáciu.“
Košer začína byť značkou kvality, ktorú ľudia vyhľadávajú , hoci „sa nepotrebujú stravovať podľa náboženských hľadísk.“
Úcta k životu
Je to podobné ako pri dnešnom „boom-e“ s biopotravinami, lebo košer ako vysvetlila Eva Poláková, znamená aj to, že:
„K zvieratám sa správali s úctou, a pripravené na konzumáciu boli tak, aby to zviera nebolo v strese.“
Košer má prísne pravidlá a v SR nenájdeme ani jednu reštauráciu s touto značkou. Najbližšia je vo Viedni.
V Bratislave máme košer pekáreň chleba a výrobu v čokoládovni.
Viac informácií nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber