Úvod Novinky Zaujímavosti
Tichý zabijak: Mikrospánok spôsobuje až 20 percent nehôd
Tichý zabijak: Mikrospánok spôsobuje až 20 percent nehôd

Tichý zabijak: Mikrospánok spôsobuje až 20 percent nehôd

17 hodín bez spánku je ako pol promile alkoholu v krvi.

Chystáte sa na roadtrip s priateľmi či rodinnú dovolenku do Chorvátska? Pred cestou sa nezabudnite poriadne vyspať.

Mikrospánok je totiž príčinou každej piatej nehody.

rodina pri aute

O svoju vlastnú skúsenosť s poslucháčmi Rádia Slovensko podelil aj Ján Riapoš, ktorému mikrospánok obrátil život naruby. Následkom dopravnej nehody ochrnul na dolnú polovicu tela.

Vďaka pobytu v Národnom rehabilitačnom centre sa dostal do kontaktu s paralympijským športom. Zo športovca a držiteľa niekoľkých medailí sa neskôr stal jeho šéfom.

Hazard so životom

Do piatej v práci, potom rýchla večera a následne 8-hodinová jazda do Chorvátska. Letnú realitu mnohých Slovákov považuje Riapoš za hazard so životom.

Mikrospánok dokáže prísť úplne nečakane, je to tichý zabijak. Preto tá regenerácia a príprava na dlhšie cesty je nevyhnutná. V lete bývajú veľkým problémom vysoké teploty. Aj tie znižujú koncentráciu, oslabujú nás,“ vysvetľuje Riapoš.

Dodáva, že pozor si treba dať aj na užívanie liekov. Ak užívate lieky na alergiu alebo ste užili liek na tlmenie bolesti, za volant si radšej nesadajte. Akýkoľvek liek znižuje koncentráciu a zvyšuje riziko nehody.

Riziko mikrospánku stúpa medzi druhou a piatou hodinou rannou. Na pozore by ste sa ale mali mať aj v poobedňajších hodinách. Nepodceňujte ani varovné signály ako znížená koncentrácia, spomalené reakcie, ťažké viečka či zvýšená ospalosť.

Ak vás čaká dlhšia cesta, poriadne si oddýchnite a počas jazdy si doprajte prestávky. More vám neutečie.

Vypočujte si celý príspevok o mikrospánku s Jánom Riapošom.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia