Úvod Novinky Zaujímavosti
7 zaujímavostí o zmrzline: Najzvláštnejšie príchute či 25-tonový pohár
7 zaujímavostí o zmrzline: Najzvláštnejšie príchute či 25-tonový pohár

7 zaujímavostí o zmrzline: Najzvláštnejšie príchute či 25-tonový pohár

Medzi najväčších konzumentov patria Američania, ktorí majú dokonca cintorín zmrzliny.

Vanilková, jahodová či čokoládová. Práve tieto príchute majú najviac fanúšikov. Obľúbená je aj pistáciová, cookies či karamelová zmrzlina. Existuje však množstvo príchutí, ktoré si už zrejme nevychutnáte.

Dnes už nedostupným príchutiam je venovaný cintorín v americkom Vermonte. Firma Ben & Jerry’s tu vybudovala miesto, kde si môžete zaspomínať na príchute, ktoré sa postupne vytratili z predaja. Dnes ich je pochovaných viac než 30.

Najväčší zmrzlinový pohár či bizarné príchute

V roku 1988 sa v kanadskom Edmontone podarilo vyrobiť najväčší zmrzlinový pohár na svete. Dezert vážiaci takmer 25 ton sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov. Na jeho prípravu bolo použitých 63 príchutí zmrzliny, vysokozdvižné vozíky aj prívesy.

mangový sorbet

Takúto obrovskú zmrzlinu zrejme nedokáže zjesť nikto. Bežný kopček nám ale problém nerobí a počas letných dní ich zjeme mnoho. Napríklad taký priemerný Američan ročne skonzumuje 22 litrov zmrzliny. A to je čo povedať.

Vedeli ste, že na jeden zmrzlinový kopček potrebujete zhruba 50 obliznutí? Ak si dáte namiesto klasickej zmrzliny proteínovú lízanie zmrzliny sa môže stať takým malým cvičením.

Expert na zdravý životný štýl Michal Páleník pre Rádio Slovensko vysvetlil, že zmrzlina s vysokým obsahom bielkovín je síce zdravšia než tá klasická, no najlepšie urobíte, ak si dáte ovocný sorbet.

Ten vám bude zrejme chutiť viac, než zmrzlina s príchuťou hot-dogu, chobotnice či konského mäsa. Áno, čítate správne. Aj takéto bizarné zmrzliny môžete ochutnať napríklad v Japonsku či v USA.

25 50 75 90
FOTO: Canva

Živé vysielanie ??:??

Televízia