K letu neodmysliteľne patria osviežujúce maškrty v podobe zmrzliny či nanukov. Ak sa teda chystáte na letnú oslavu, grilovačku alebo záhradnú párty a neviete, čo pripraviť, máme pre vás skvelý tip.
Finalistka Inga v šou Pečie celé Slovensko predstavila recept na originálne pečené nanuky (nielen) pre deti, s ktorými zahviezdite na každej oslave. Recept je nenáročný a výsledok vynikajúci.
Čo budeme potrebovať?
Základ pečených nanukov tvorí cesto, čokoláda, rakytníkové pyré a čokoládová poleva.
Na cesto potrebujeme:
- 130 g cukru
- 4 vajíčka
- 130 g hladkej múky
- 3 g prášku do pečiva
- 95 g medu
- 30 g masla
- 20 g mlieka
- 50 g bielej čokolády
- 70 g kyslej smotany
- 180 g rakytníkového pyré
- 60 g cukru
- 3 g pektínu
Na polevu potrebujeme:
- 300 g bielej čokolády
- 15 g kakaového masla
- 15 g slnečnicového oleja
Postup:
V miske roztopíme maslo, med a mlieko. S jednou polovicou cukru vyšľaháme bielka, s druhou polovicou cukru vyšľaháme žĺtka. K vyšľahaným žĺtkom primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
Pridáme zmes mlieka, masla a medu a nakoniec do hmoty jemne vmiešame bielka.
Cesto pečieme 10 minút pri teplote 180 stupňov. Kým sa cesto pečie, my si môžeme pripraviť rakytníkovú plnku. Do zohriateho pyré pridáme cukor s pektínom a hmotu privedieme k varu.
RTVS online
Následne sa pustíme do prípravy čokoládovo-smotanového krému. Roztopenú čokoládu zmiešame s kyslou smotanou.
Krém potom zmiešame s upečeným a rozdrveným cestom. Hmotu poriadne premiešame a natlačíme do nanukových formičiek, ktoré dáme zmraziť.
Posledným krokom je príprava čokoladovej polevy. Tú si pripravíme tak, že čokoládu, olej a kakaové maslo roztopíme, vymiešame do hladkého krému a necháme vychladiť na izbovú teplotu. V poleve nakoniec obaľujeme zmrazené nanuky.
25 50 75 90