Úvod Novinky Zaujímavosti
Štvrtina slovenských detí trpí obezitou. Hrozí im trombóza aj cukrovka
Štvrtina slovenských detí trpí obezitou. Hrozí im trombóza aj cukrovka

Štvrtina slovenských detí trpí obezitou. Hrozí im trombóza aj cukrovka

Na vine je najmä nevhodná strava a sedavý spôsob života.

Od roku 2019 sa počet detí, ktoré podľa BMI indexu trpia nadváhou, zvýšil o dva percentuálne body. Najčastejšie ide o deti vo veku 12 až 13 rokov.

S tým súvisí aj znepokojivý nárast chorôb, ktoré boli až donedávna príznačné len pre dospelých. Ide napríklad o trombózu, čiže tvorbu krvných zrazením v cievach či v srdci.

Dnes keď deti sedia a trávia čas pred obrazovkami, tak sa zaznamenali aj prípady, že sa trombóza vyskytla aj v detskom veku, čo predtým nebolo,“ upozorňuje v Rádiu Regina docentka Adela Pénesová z Ústavu mikrobiológie SAV.

dieťa s tabletom

Odborníčka tiež uviedla, že v poslednom období narastá aj počet prípadov vzniku cukrovky druhého typu. A to aj v detskom veku, pre ktorý bola donedávna príznačná len cukrovka prvého typu.

„Dnes už máme to, čo sa spája vyslovene s obezitou, nadváhou, inaktivitou. To, čo bolo v staršom veku typické, tak teraz to máme už aj u detí,“ zdvíha odborníčka varovný prst.

Riešením je radikálna zmena životosprávy

Odborníčka však situáciu nevidí beznádejne. Kľúčom je radikálna zmena životosprávy a výrazné zníženie hmotnosti.

Potom vieme dôjsť aj do štádia, ktorému hovoríme remisia cukrovky. Môže sa dostať do stavu, kedy už nemusí užívať lieky,“ vysvetľuje.

S detskou obezitou dnes dokáže pomôcť aj medicína. Existujú totiž antiobezitiká, ktoré môžu užívať aj deti v adolescentnom veku.

Okrem toho sa môžete stretnúť aj s operačnými riešeniami, akým je napríklad zmenšenie žalúdka. Nevyhnutná a zásadná je ale úprava jedálnička. Pre mnohé deti je však predstava, že by mali denne skonzumovať napríklad pol kila zeleniny, nepredstaviteľná.

Celý príspevok o detskej obezite si môžete vypočuť v našom online archíve.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia