Slovensko chutí

Vhodné pre všetkých Európska tvorba
V tretej sérii cyklickej relácie „SLOVENSKO CHUTÍ“ budú divákov pri objavovaní tradičných jedál, z rôznych regiónov Slovenska, sprevádzať dvaja sympatickí naslovovzatí odborníci Lucia a Tomáš, ktorí nám zároveň ponúknu zaujímavé možnosti úpravy tradičného receptu do modernej a častokrát zdravšej podoby.
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

Slovensko chutí je relácia, v ktorej sa tradičné recepty rôznych regiónov Slovenska premieňajú do ľahšej, modernejšej podoby, aby sa tak dostali aj na stoly našich divákov a reštaurácií. Podlisníky, podlesníky, zemiakové placky. Všetky tieto názvy môžeme použiť pri pomenovaní jedla, ktoré bude dominovať v tejto časti - SLOVENSKO CHUTÍ. História tohto jedla siaha až do 16. storočia, kde ľudia jedli podlisníky takmer každý jeden deň – teda naozaj tradičné slovenské jedlo. Nazývalo sa aj jedlom chudobných, pretože suroviny na prípravu tohto pokrmu si takmer každí vypestoval doma. Dokáže aj tentokrát Michal niečo vyčariť z tohto lahodného jedla ? Ak ste zvedaví, sledujte nás aj tento týždeň a nezabudnite Miškovi držať palce. Stáli účinkujúci: Silvia Pilková - autorka šiestich kníh tradičných receptov Poklady slovenskej kuchyne, milovníčka dobrého jedla a skvelá domáca kuchárka Mišo Šiška - mladý šéfkuchár, ktorý okrem iného varil aj u Jamieho Olivera, otvoril po celom svete štrnásť pobočiek jeho slávnej reštaurácie aby si napokon v Pezinku otvoril svoju vlastnú reštauráciu Ebrietas Beáta Ročiaková – gazdinka, ktorá nám pripraví podlisníky, recept, ktorý sa v ich rodine varí vyše 150 rokov a v tejto tradícií, chcú naďalej pokračovať. Eva Šamajová – prevádzkarka reštaurácie „Provence“, ktorá poskytla Michalovi kuchyňu a pomáhala mi počas celého varenia. Emília Malinovská – kuchárka reštaurácie, ktorá pomáha Michalovi a Silvii s pripravou jeho obnovených Podlisníkov. RECEPTY: Silvia Pilková Podlisníky 6-8 zemiakov soľ, rasca, majorán, mleté čierne korenie hladká múka cesnak cvikla, med, soľ, ocot, maslo Zemiaky očistíme, nastrúhame na strúhadle, podľa chuti pridáme koreniny, cesnak a toľko hladkej múky, aby sme spravili hustejšie cesto, ktoré sa nerozlieva. Na rozhorúčenej platni na sporáku pečieme placky veľkosti dlane. K podlisníkom si pripravíme cviklový šalát. Nastrúhame si cviklu, do ktorej pridáme trošku octu, soli a lyžicu medu. Upečené podlisníky potrieme maslom a podávame s cviklovým šalátom. Michal Šiška Podlisníky 6-8 zemiakov soľ, rasca, majorán, mleté čierne korenie hladká múka cesnak cvikla, med, soľ, ocot, maslo vinný ocot olivový olej dijónska horčica čerstvý majorán citróny batáty kuracie prsia vajíčka biely jogurt mix šalátu Batáty očistíme, nastrúhame na strúhadle, podľa chuti pridáme koreniny, vajíčka, cesnak, čerstvý majorán a toľko hladkej múky, aby sme spravili hustejšie cesto, ktoré sa nerozlieva. Na rozhorúčenej platni na sporáku pečieme placky veľkosti dlane. Do druhej misky nastrúhame cviklu, ktorú si zmiešame bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Kuracie mäso si očistíme, polejem olivovým olejom a dáme na panvicu, kde pridáme cesnak a čerstvý majorán. Ak bude kuracie mäso mierne osmahnuté, dáme ho na pár minút do trúby. Pripravíme si deep k šalátu, ktorý urobíme z vinného octu, dijónskej horčice a medu. Upečené placky naservírujeme s čerstvým majoránom a k tomu pridáme, plátky kuracieho mäso s cviklovým šalátom a šalátovým mixom.

Archív - zvoľte dátum