Slovensko chutí
Utorok 4.08.2015 21:35
Vhodné pre všetkých
HD
Európska tvorba
V tretej sérii cyklickej relácie „SLOVENSKO CHUTÍ“ budú divákov pri objavovaní tradičných jedál, z rôznych regiónov Slovenska, sprevádzať dvaja sympatickí naslovovzatí odborníci Lucia a Tomáš, ktorí nám zároveň ponúknu zaujímavé možnosti úpravy tradičného receptu do modernej a častokrát zdravšej podoby.
Pomoc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slovensko chutí je relácia, v ktorej sa tradičné recepty rôznych regiónov Slovenska premieňajú do ľahšej, modernejšej podoby, aby sa tak dostali aj na stoly našich divákov a reštaurácií. V dnešnej časti sa pozrieme do dedinky Vernár pri Poprade, kde nám pani Helenka upečie fantastický mrežovník. Mrežovník je lekvárový koláč, ktorý môžeme dochutiť rôznymi surovinami a zároveň ho môžeme pripraviť na viacero spôsobov. Dnes si preto ukážeme ako si môžete pokojne aj doma upiecť tradičný, alebo moderný mrežovník. Je na vás, ktorý si vyberiete. Tak, bude to Sylviin alebo Michalov recept? Napíšte nám, ktorý ste si vybrali, veľmi nás to zaujíma, nakoľko naša režisérka sa stavila s našim dramaturgom o „MREŽOVNÍK“, že vyhrá naša skvelá gazdinka. Prajeme Vám dobrú chuť a nezabudnite "Slovensko chutí".
Účinkujúci:
Silvia Pilková - autorka siedmich kníh tradičných receptov Poklady slovenskej kuchyne, milovníčka dobrého jedla a skvelá domáca kuchárka.
Michal Šiška - je mladý šéfkuchár, ktorý okrem iného varil aj u Jamieho Olivera. Po celom svete otvoril štrnásť pobočiek jeho slávnej reštaurácie a napokon zatúžil po rodine, domove a v Pezinku otvoril svoju vlastnú reštauráciu Ebrietas.
Helena Brondošová – gazdinka, ktorá nám ukáže ako napiecť mrežovník z krehkého cesta. Helena, pochádza z Vernára pri Poprade, kde sa bude odohrávať naša ďalšia epizóda.
Daniela Šimonová – majiteľka reštaurácie „Penzión Sabina“, ktorý nášmu šéfkuchárovi Michalovi Šiškovi, prepožičal kuchyňu svojej reštaurácie a divákom poskytol pohľad na to, ako sa aj tradičné jedlo dá pripraviť modernejšie.
Mária Šimková – prevádzkarka reštaurácie, ktorá sa v tento deň stala jednou z pomocných síl pre nášho Michala.
Silvia Bučáková – čašníčka v reštaurácií „ Penzión Sabina“ a druhá Michalova pomocníčka.
RECEPTY:
Silvia Pilková
Mrežovník
múka polohrubá – 30 dkg
1 celé maslo
práškový cukor – 5 dkg
vajce – 1 ks
štipka soli
prášok do pečiva
posekané orechy
lekvár
jablká
cukor
škorica
orechy
Z múky, vajíčka, prášku do pečiva, štipky soli, orechov a masla si urobíme cesto, ktoré rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. V druhej mise si nastrúhame jablká, pridáme práškový cukor, škoricový cukor a orechy. Väčšiu časť si vyvaľkáme na veľkosť plechu, potrieme lekvárom a pridáme už pripravenú jablkovú zmes. Menšie cesto narežeme na pásiky a poukladáme na vrch do mriežky. Dáme upiecť na 170° C cca na 30 minút.
Michal Šiška
Mrežovník
múka polohrubá – 30 dkg
1 celé maslo
práškový cukor – 5 dkg
vajce – 3 ks
štipka soli
prášok do pečiva
posekané orechy
cukor
orechy
2ks čokolády na varenie
vanilínový cukor
2ks lieskovce
hnedý trstinový cukor
vanilková zmrzlina
mrazené maliny
Z múky, vajíčok, prášku do pečiva, masla, práškoveho cukru a rozpustených malín s cukrom urobíme cesto. Cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť, väčšiu si rozvaľkáme a dáme na plech, následne ju posypeme orechmi, malinami a hnedým cukrom. Plech si dáme do rúry na 200°C cca na 30 minút. Zo zvyšného cesta si urobíme mriežky, ktoré potrieme žĺtkom a dáme na 15 minút piecť. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu. S okrúhlou formičkou si vykrojíme pripravený koláčik, na vrch si dáme maliny rozpustené s cukrom, mriežku a zmrzlinu poliatu čokoládou.