Úvod Novinky Filmy a seriály

Takto fungovala moc komunizmu. Sledujte dokument ŠTB: Prísne tajné

Poznáte príbeh Valérie Matulaoyvej? Stala sa obeťou jedného z vykonštruovaných procesov totalitného režimu.

Takto fungovala moc komunizmu. Sledujte dokument ŠTB: Prísne tajné
Tieto inscenované procesy sa netýkali iba známych osobností, ako boli Milada Horáková, Heliodor Píka, Rudolf Slánsky alebo Vladimír Clementis. Zatiaľ, čo v takzvaných monsterprocesoch išlo často o vnútorné konflikty medzi komunistami, v občianskych procesoch sa režim zameriaval na umlčanie svojich oponentov a kritikov.

ŠtB: Prísne tajné

Či už išlo o súdne zločiny alebo popravy, tieto nespravodlivé konania nezasiahli iba tých, ktorých Štátna bezpečnosť priviedla pred súd s vopred rozhodnutým verdiktom. Postihnutí boli aj ich príbuzní, ktorým boli systematicky ničené životy. V niektorých prípadoch trpeli celé rodiny.

Popri známom procese s Vladimírom Clementisom, ktorý bol obvinený v rámci prípadu Protištátneho sprisahaneckého centra na čele s Rudolfom Slánskym, sa odvíjajú aj príbehy obyčajných ľudí. Tých, ktorí sa stali obeťami represie len preto, že boli príbuznými tých, ktorí sa znepáčili režimu – manželov, manželiek, súrodencov, rodičov a dokonca aj detí.

Jasný obraz o praktikách Štátnej bezpečnosti prináša aj svedectvo Jany Schillerovej Horváthovej, dcéry diplomata Ivana Horvátha. Jej rozprávanie odhaľuje kruté praktiky, ktorými režim ničil nielen tých, ktorí sa mu postavili, ale aj ľudí v ich okolí, ktorí sa stali vedľajšími obeťami politickej represie.

Sledujte dokumentárny seriál ŠTB: Prísne tajné v stredu 4. septembra 2024 v niekoľkých častiach na Dvojke. Jednotlivé epizódy nájdete aj v televíznom archíve.

25 50 75 90