Úvod Novinky Filmy a seriály
Silné témy a veľké mená. Tieto filmy si na festivale Cinematik nenechajte ujsť
Silné témy a veľké mená. Tieto filmy si na festivale Cinematik nenechajte ujsť

Silné témy a veľké mená. Tieto filmy si na festivale Cinematik nenechajte ujsť

Počas šiestich dní si môžete užiť maratón kvalitnej kinematografie.

Medzinárodný filmový festival v Piešťanoch Cinematik otvorí svoje brány už 10. septembra a bude trvať do 15. septembra. Je to už jeho 19. ročník a tento rok sa po rokoch od pandémie vracia v plnej paráde. Nabitý skvelými filmami, kapelami, diskusiami a rôznymi sprievodnými podujatiami.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„19. ročník prinesie veľké veci z Cannes, Benátok, Berlína, Rotterdamu Sundance, Toronta, Sun Sebastian a z Karlových Varov. Prinesieme viac ako 70 filmov len z týchto veľkých festivalov. Celkovo uvedieme až 30 režisérok, 30 zastúpení krajín a 91 celovečerných filmov. Bude to intenzívnych 6 dní a väčšina filmov bude uvedená v slovenských premiérach,“ hovorí organizátor a zakladateľ festivalu Peter Konečný.

Téma festivalu a filmy, ktoré musíte vidieť

Jeden z najväčších headlinerov je snímka Substancia s Demi Moore, ktorá tento rok na festivale v Cannes získala cenu. „Ide o silnú tému, ktorej sa venuje hneď niekoľko filmárov a filmárok. Je to téma premien a rôznych podôb ľudského tela. Čím prechádzajú ľudské telá v súvislosti s tlakom či už spoločnosti alebo médií,“ približuje Peter Konečný.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hlavnou témou festivalu je práve téma premien ľudského tela. Nadväzuje na ňu hneď viacero filmov. „Vraciame späť do hry film Davida Cronenberga Videodrome. Ukazuje budúcnosť televíznej zábavy, ktorá ide do extrému v zmysle násilia a premien ľudského tela,“ spomína organizátor.

„Ďalším filmom je snímka Antiviral. Je to príbeh, v ktorom tematizuje budúcnosť fanúšikovstva alebo extrémnej poddanosti sa nejakej hviezde alebo niekomu. Či sú ľudia ochotní, aby sa spojili s tou svojou hviezdou, sa nakaziť rovnakou chorobou, akou trpí tá hviezda.“

cinematic-festival.jpg

„Uvedieme aj film a pre mňa je absolútny highlight, potvrdili nám ho len 24 hodín pred uzavretím nášho programu, je Iný človek. Je to snímka o mužovi, ktorý trpí chorobou, ktorá bola tematizovaná už v 80-tych rokoch vo filme Sloní muž. Ten muž mal tvár postihnutú takou nekonštrukciou, nesedelo tam všetko tak, ako má byť. Dostane ponuku prejsť kúrou ozdravenia a z tváre mu spravia bežnú tvár. Všetko sedí a funguje, ale deje sa rozpad jeho psychiky a šťastie mu zmena tváre nepriniesla,“ opísal Peter Konečný.

Rozhodne sa je na čo tešiť. Čaká na vás aj veľké množstvo československých filmov a premiér, diskusie po filmoch a najmä mesto Piešťany, ktoré sa na tie dni premení na jeden obrovský kultúrny stánok.

25 50 75 90
Zdroj foto: instagram.com/mffcinematik/

Živé vysielanie ??:??

Televízia