Úvod Novinky Filmy a seriály

Nacistov zabíjala holými rukami. Spoznajte skutočný príbeh špiónky Nancy Wakeovej

Nancy Wakeová, prezývaná aj Biela myš, patrila medzi najobávanejšie ženské špiónky všetkých čias.

Nacistov zabíjala holými rukami. Spoznajte skutočný príbeh špiónky Nancy Wakeovej

Nancy Grace Augusta Wakeová vyrástla v Austrálii, odkiaľ sa krátko po dovŕšení plnoletosti vybrala do Európy. Mladé dievča nakoniec zakotvilo vo Francúzsku, kde si našlo manžela. Ich mladomanželská idylka však netrvala dlho.

Krátko po prepuknutí druhej svetovej vojny sa Nancy zapojila do odbojového hnutia. V ňom spočiatku pracovala ako kuriérka, neskôr sa pripojila k špionážnym a sabotážnym akciám. Jej manžel ju vo všetkom podporoval. Rovnako ako Nancy, ani on sa nedokázal pozerať na zverstvá, ktoré pácha nacistické gestapo.

Biela myš s odvahou leva

Šarmantná mladá dievčina, ktorá nosila hodvábne pančušky, sa počas boja proti nacistom neštítila ničoho. Muži ju tajne obdivovali, ona však nemala problém nepriateľov zabíjať holými rukami. Nacistické gestapo, ktoré ju prezývalo aj Biela myš, ju v roku 1943 zaradilo na zoznam najhľadanejších osôb. Na jej hlavu bola vypísaná odmena päť miliónov frankov.

Vyznamenala sa mnohými hrdinskými činmi. S tajnou správou prešla 500 kilometrov na bicykli, holými rukami dokázala zabiť príslušníkov nemeckého gestapa. Krátko pred skončením vojny bola jej identita prezradená a ona musela utiecť do Anglicka, kde pôsobila v rámci britskej spravodajskej služby.

Keď sa po skončení vojny vrátila do Francúzska, čakalo ju bolestivé zistenie. Jej milovaný manžel besnenie gestapa neprežil. Esesáci ho mučili a nakoniec pripravili o život, on však svoju manželku odmietol zradiť.

Spoznajte jej neuveriteľný príbeh vďaka dokumentárnemu príbehu Nancy Wakeová: Hľadaná Gestapom. Ten ponúkneme v utorok o 21:05 hod. na Dvojke.

25 50 75 90