Úvod Novinky Filmy a seriály

Ako vznikal seriál Pressburg a prečo sa tak volá? Stojí za ním dcéra Júliusa Satinského

Nápad vznikol ešte pred piatimi rokmi, keď s manželom začali seriál písať.

Ako vznikal seriál Pressburg a prečo sa tak volá? Stojí za ním dcéra Júliusa Satinského

Seriál Pressburg je prvý viacjazyčný seriál u nás. Vznikol pod rukami manželov Lucie Molnár Satinskej a Csabu Molnára. Celý scenáristkický tím sú Jakub Medvecký, Csaba Molnár, Lucia Molnár Satinská, Emese Varga a Diana Lengyel. Režisérom je Csaba Molnár.

Sledujte seriál Pressburg každý piatok o 20.30 na Dvojke.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako teda vznikal? „Nápad seriálu Pressburg vznikol už asi pred piatimi rokmi, keď sme spolu s manželom začali písať seriál. Vychádza s našich osobných aj profesionálnych skúseností, lebo Csaba Molnár je režisér projektu, ja som síce jazykovedkyňa, ale veľa vecí, ktoré sa tam dejú, sa dajú preniesť aj do umenia,“ hovorí Lucia Molnár Satinská.

spoluautorka_Lucia_Molnár_Satinská_3.jpg

Lucia Molnár Satinská

„My žijeme taký dvojjazyčný život, pretože môj muž je Maďar z Komárna, ja som staro Bratislavčanka, hoci som sa všetky tie jazyky naučila ako cudzie. Túto viacjazyčnosť nášho každodenného života sme chceli preniesť do nejakého príbehu,“ vysvetľuje.

Prečo Pressburg?

Podľa nej takýto život žije mnoho ľudí na Slovensku a oni ho chceli takto ukázať širšej verejnosti. „Je to príbeh o hľadaní domova, o hľadaní našich koreňov a o takej základnej otázke: či je najdôležitejšie to lokálne alebo to kozmopolitné to európske,“ hovorí.

REŽISÉR-Csaba-Molnár-anna.jakab-rakovska-a-attila-matusek-v-seriáli-pressburg

Režisér Csaba Molnár s hercami

Celé sa to odohráva na pozadí romantického a trochu dobrodružného príbehu. Lucia Molnár Satinská vysvetlila aj to, prečo sa seriál volá Pressburg. „Odkazuje k idei trojjazyčnosti a tolerancie zo začiatku 20. storočia. Aj v maďarčine sa povie starý Prešporák, Pressburger, tak sme si dovolili použiť tento nemecký názov.“

Seriál je pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o menšinách na Slovensku. Nie však poučne a edukačne, ale skôr zábavne a príbehovo. Vo videu vysvetľuje aj to, kto sú beťári a ako k nim prišli.

25 50 75 90