Úvod Novinky Filmy a seriály

O Oscara zabojuje slovenská historická dráma s Milanom Ondríkom a Táňou Pauhofovou

Snímka Ema a smrtihlav sa odohráva v období vojnového Slovenského štátu.

O Oscara zabojuje slovenská historická dráma s Milanom Ondríkom a Táňou Pauhofovou

Slovenským kandidátom na Oscara je historická dráma Ivety Grófovej Ema a smrtihlav. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia ktorá každoročne vyberá kandidáta za Slovensko na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied.

Víťazná snímka Ema a smrtihlav vznikla ako adaptácia knižnej novely spisovateľa Petra Krištúfka, ktorý sa, žiaľ, jej sfilmovania nedožil. V hlavných úlohách sa predstavia Alexandra Borbély, Milan Ondrík, Táňa Pauhofová a Nico Klimek.

Dej filmu Ema a smrtihlav sa odohráva v období vojnového Slovenského štátu, kde maďarská krajčírka Marika prišla o prácu a odchádza z Bratislavy, aby sa mohla vrátiť do domu po svojom manželovi v slovensko-maďarskom pohraničí.

Situácia v krajine je čoraz horšia. Česi už boli vyhnaní z krajiny, Židia sú deportovaní a Marika so svojím maďarským pôvodom to tiež nemá ľahké. Navyše, v jej stodole sa pred nacistami a gardistami schováva židovský chlapec. Ako osamelá žena púta pozornosť kapitána Hlinkovej gardy aj nemeckého nacistického dôstojníka.

„Film Ema a smrtihlav je o osude ženy, ktorá sa rozhodne zachrániť židovského chlapca. Je to o jej dilemách a o odvahe. Tento film je založený na rozmanitosti, ktorá počas vojnového Slovenského štátu bola. Národy žili vedľa seba, Maďari, Slováci, Česi, Židia, no identita Slovákov sa v tom čase zakladala na nenávisti k inakosti, k menšinám,“ priblížila režisérka filmu Iveta Grófová.

25 50 75 90