Úvod Novinky Tipy z programu

Slávny spisovateľ Imré Madách ťahá do svojho rodiska na Slovensku tisícky turistov

Dielo slávneho spisovateľa spája Slovákov a Maďarov už viac ako sto rokov.

Slávny spisovateľ Imré Madách ťahá do svojho rodiska na Slovensku tisícky turistov

Svetoznámy spisovateľ Imré Madách sa narodil a je aj pochovaný v Dolnej Strehovej na južnom Slovensku.

Sto vydaní v 40 jazykoch

Preslávil sa po celom svete najmä dielom Tragédia človeka. Tá bola preložená do viac ako 40 jazykov vo viac ako sto vydaniach.

Správkyňa a lektorka Dana Veselovská v Rádiu Slovensko o histórii slávneho literárneho diela dodala, že najprv si Madáchov rukopis prečítal maďarský literát Arany János: „On porovnal Tragédiu človeka s Goetheho Faustom a potom Imré Madáchovi povedal, že sa s týmto dielom stane nesmrteľným."

ApaniVeselovskaUkazuje.JPG

Do Dolnej Strehovej sa oplatí prísť na výlet aj rodiny s deťmi: Celá naša expozícia sa skladá z dvoch častí. Prvá časť je historická a druhá predstavuje dielo Tragédia človeka, ktoré Imré Madách napísal v Dolnej Strehovej."

A tu nájdete aj viacero interaktívnych prvkov výstavy, v ktorých si na svoje prídu aj deti, ktoré tu majú omaľovánky či rôzne skladačky a aj bábkové divadlo. Neďaleko objavíte známy akvapark s termálnou vodou, kam rovnako smerujú húfy turistov.

Hviezdoslav preložil Tragédiu človeka

U našich južných susedov je Imré Madách považovaný v dejinách za významnú osobnosť. Podobne si my pripomíname v slovenských dejinách zrejme Ľudovíta Štúra. Tragédiu človeka preložil do slovenčiny Pavol Országh Hviezdoslav.

památník-Imré-Madácha-Stanislav-Háber-STVR

A Madách sa tiež ako Štúr angažoval v meruôsmych rokoch. Po sklamaní, ako dopadla revolúcia v rokoch 1848 - 1849, napísal umelecké dielo Tragédia človeka. Maďarská kultúra v nej nachádza množstvo symbolických odkazov na históriu. Dielo Tragédia človeka má širší dopad. Aj iné národy v ňom nachádzajú inšpiráciu  pre súčasnosť. Dielo je nadčasové.

Zájazdy z celého Maďarska

Múzeum v kaštieli Imré Madácha v Dolnej Strehovej je cieľom zájazdov turistov či študentov z celého Maďarska. Tu v historickej časti môžu vidieť zrekonštruovanú pracovňu, kde Imré Madách Tragédiu človeka napísal. Je tu aj jeho príručná knižnicu, z ktorej pri tvorbe čerpal. V alkovni Imré Madách spával. V dámskom salóne je expozícia najdôležitejších Madáchových žien: manželky Eržiky a Imrého mamy.

Druhá časť expozície je zameraná na Tragédiu človeka. Hlavné postavy sú Adam, Eva a Lucifer. Adam a Eva sa v priebehu deja prevteľujú do rôznych biblických postáv. Podľa literárnych odborníkov v tragédii Madách opisuje budúcnosť jasnozrivým opisom našej prítomnosti. Dielo považujú za vizionárske. Píše v ňom v 19. storočí o klonovaní ľudí, o uniformite človeka, či o otrávenom životnom prostredí.

Imré-Madách-obraz-Stanislav-Háber-STVR

Lucifer sprevádza Adama a Evu celou históriou aj budúcnosťou, čo nás ľudí čaká. Madách pritom žil v období, kedy žil a pôsobil Štúr. Imré Madách sa narodil 20. januára 1823 a zomrel 5. októbra 1864 v nedožitom 42 roku veku na udusenie vodou v pľúcach. Madáchovci bývali v Dolnej Strehovej od roku 1430, kde mali dva kaštiele, ale z druhého už nie sú ani pozostatky.

Teraz tam stoja domy na pozemkoch vedľa evanjelického kostola. Dve najdôležitejšie ženy v Madáchovom živote manželka a matka sa nemali v láske. Matka nesúhlasila, aby si Imré vzal za manželku ženu zo schudobnenej rodiny. Eržika nebola vítanou nevestou. Najväčšia miestnosť kaštieľa sa volala palota. Teraz sa tu konajú spoločenské podujatia a slúži aj ako sobášna sieň.

Zo steny sa pozerá portrét Imré Madácha, ktorý namaľoval Ľudovít Kubáni až v roku 1889 po smrti spisovateľa, ktorý vedel dobre po slovensky a v slovenčine podľa niektorých zdrojov aj tvoril.

Po anglicky, po maďarsky, po nemecky

Tragédia človeka sa skladá z 15 obrazov. V prvom je Adam, Eva, Lucifer, ktorí sa prevteľujú do rôznych biblických postáv. V múzeu majú k dispozícii audio sprievodcov, kde je nahratý text po slovensky, po anglicky, po maďarsky a po nemecky.

Tragédia človeka je básnickým dielom o ľudskej spoločnosti a patrí jej miesto medzi takými dielami ako Danteho Božská komédia, Miltonov Stratený raj, Hugova Legenda vekov a Goetheho Faust.

Dolná-Strehová-kaštieľ-Stanislav-Háber-STVR

V Maďarsku majú podobnú expozíciu v neďalekom Csesztve, kde tiež Imré Madách žil spolu so ženou. Po uzavretí manželstva v roku 1845 Madách s Eržikou Fráterovou odišli bývať do Csesztve, kde sedem rokov šťastne žili. Po siedmich rokoch sa vrátil s manželkou do 40 kilometrov vzdialenej Dolnej Strehovej a o rok sa rozviedli. Mali spolu 4 deti. Prvý syn Imrich žil len pár hodín.

Potomkovia v Brazílii

Po rozvode našiel lásku v miestnej žene Borke, ktorá však bola vydatá a manžela odmietla opustiť napriek tomu, že udržiavala pomer aj s Imré Madáchom. Potomkovia s priezviskom Madách žijú v súčasnosti v Brazílii. Poslední Madáchovci odišli z Dolnej Strehovej v roku 1935 do Maďarska, odtiaľ do Nemecka a z Nemecka do Brazílie. Dolná Strehová je významným miestom v kulte Imré Madácha, ktorý je u našich južných susedov veľmi silný a spája kultúru Maďarov a Slovákov.

Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Foto: STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90