Úvod Novinky Filmy a seriály

Herec Milan Ondrík o nenávisti v spoločnosti. Sme krôčik od vyvražďovania

Zahral si gardistu v koprodukčnom filme STVR Ema a Smrtihlav, ktorý je za Slovensko nominovaný na Oscara.

Herec Milan Ondrík o nenávisti v spoločnosti. Sme krôčik od vyvražďovania

Milan Ondrík patrí medzi najvýraznejších slovenských hercov dnešnej doby. Hrá silné a veľmi špecifické postavy, ktoré sa často zapíšu do mysle či sŕdc divákov. Takúto postavu si zahral aj teraz. Vo filme Ema a Smrtihlav sa ukázal ako gardista.

Čo o filme Milan Ondrík povedal? „Ema a smrtihlav je v prvom rade o našej histórii, o láske, o rôznorodosti, vierovyznaní národov, farby a o tom, ako by sme nemali žiť v našom Slovenskom štáte,“ povedal herec.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Odkaz do súčasnosti je podľa neho jasný. „Neprekročme tú hranicu, pretože máme krásne rozohrané na to, aby sme urobili len krôčik od toho, aby sme ako národ šliapli na mínu a začneme sa medzi sebou vyvražďovať. Pretože tá nenávisť medzi nami je taká hrozná a tak je rozdelená spoločnosť, že už len krôčik nám chýba k tomu.“

Koprodukčný film STVR odporúča aj filmový kritik a riaditeľ filmového festivalu Cinematik Peter Konečný. „Je to ďalší dôležitý film, ktorý sa vyrovnáva s minulosťou na Slovensku a to sú dôležité filmy, aby ich videli aj mladí ľudia, aj starší ľudia, aby sa nám tu trošku rozvíjalo kritické myslenie.“

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

„Nedopusťme to a hľadajme na svojich nepriateľoch to pozitívne, pretože verte tomu, že to pozitívne tam nájdete,“ dodal k tomu Milan Ondrík. Film Ivety Grófovej je nominovaný na kandidáta na Oscara za Slovensko, o čom rozhodla Slovenská filmová a televízna akadémia.

O čom je Ema a Smrtihlav?

Dej filmu Ema a smrtihlav sa odohráva v období vojnového Slovenského štátu, kde maďarská krajčírka Marika prišla o prácu a odchádza z Bratislavy, aby sa mohla vrátiť do domu po svojom manželovi v slovensko-maďarskom pohraničí.

Situácia v krajine je čoraz horšia. Česi už boli vyhnaní z krajiny, Židia sú deportovaní a Marika so svojím maďarským pôvodom to tiež nemá ľahké. Navyše, v jej stodole sa pred nacistami a gardistami schováva židovský chlapec. Ako osamelá žena púta pozornosť kapitána Hlinkovej gardy aj nemeckého nacistického dôstojníka.

Film môžete vidieť v kinách od 26. septembra.

Zdroj foto: instagram.com/emaasmrtihlav/

25 50 75 90