Úvod Novinky Osobnosti
Ivan Tásler má 45 rokov. Štúdium teológie vymenil za úsmev, ktorý mu priniesol úspech
Ivan Tásler má 45 rokov. Štúdium teológie vymenil za úsmev, ktorý mu priniesol úspech

Ivan Tásler má 45 rokov. Štúdium teológie vymenil za úsmev, ktorý mu priniesol úspech

Ivana Táslera nik nenúti skladať, príde nápad a v ňom už ide.

Dvaja bratia Ivan a Miro Táslerovci sa v roku 1992 rozhodli, že sa budú usmievať. Z pôvodnej vlastnej kapely Ruka si vytvorili z iniciálok ich mien skratku IMT a pridali úsmev - Smile, čím vznikla nám dobre známa popovo-rocková formácia. Vyrazili z rodného Prešova na scénu slovenského hudobného neba, kde si našli stabilné vlastné miesto a široké publikum.

Hudba uspokojuje

Hudobný producent, gitarista, skladateľ a spevák Ivan Tásler sa narodil 16. júla 1979 v Prešove, kde desať rokov navštevoval na Ľudovej škole umenia hru na klavír. V rokoch 1993 až 1997 vyštudoval Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove a pokračoval v štúdiách na Pravoslavnej fakulte Prešovskej univerzity, kde absolvoval dva semestre teológie.

Jeho otec Miroslav Tásler starší je hudobníkom, ktorý účinkoval v kapelách Beatmakers, Roams, Nálada a iných, pričom brat Miro je tiež muzikantom. A tak aj v Ivanovi zvíťazil hudobný talent pred kariérou kňaza, pričom po vzniku IMT Smile sa v tomto zoskupení dvoch bratov vystriedali ďalšie zvučné mená ako Katka Knechtová, Marián Čekovský, Oskar Rózsa, Marcel Buntaj či Martin Valihora a iní.

S Verou Wisterovou o svojich potulkách v Austrálii pripravil Ivan Tásler dokumentárny seriál Karavan šou a v Nočnej pyramíde sa v Rádiu Slovensko v roku 2014 priznal na tému vlastnej autorskej tvorby: „Hudbu robím preto, že ju milujem ja a že je to pre mňa niečo podstatné. A to, že sa to páči nejakým fanúšikom, nejakým ľuďom, to sa stalo. Ale keby sa to aj nikomu nepáčilo, robím to najmä pre svoje uspokojenie.“


Moderátorovi Romanovi Bombošovi sa zasa Ivan Tásler zdôveril v Rádiu Slovensko, čo ho núti skladať stále nové a nové pesničky: „Nemyslím si, že by ma niečo nútilo. Skôr je to zaujímavá myšlienka, nápad príde a ja v ňom idem.“

V roku 2019 získala kapela IMT Smile Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba, veď na svojom konte majú už za vyše tridsať rokov existencie takmer dvadsať LP platní spolu s piatimi koncertnými albumami a viacero kompilácií a spolupráce aj s inými hudobníkmi ako s Richardom Müllerom, tak aj s českou legendou Jankom Ledeckým. Za svoju tvorbu získal Ivan Tásler množstvo ocenení ako od SOZA, tak aj Aurelov či viacerých slávikov.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia