Úvod Novinky Osobnosti
Zomrela Janka Kállayová Šomošiová. Mala 61 rokov. Zo Zlatej brány spievala operu
Zomrela Janka Kállayová Šomošiová. Mala 61 rokov. Zo Zlatej brány spievala operu

Zomrela Janka Kállayová Šomošiová. Mala 61 rokov. Zo Zlatej brány spievala operu

Pre operu sa rozhodla vďaka spevu maestra Petra Dvorského.

Ako v nedeľu 11. augusta večer oznámil Martin Kállay na sociálnej sieti, operná a operetná speváčka a jeho manželka Janka Kállayová Šomošiová odišla do hudobného neba. Mala 61 rokov.

Vo vysielaní na Dvojke

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí opernej a operetnej speváčky Jany Kállayovej Šomošiovej.

Jej osobnosť si pripomenieme na Dvojke v pondelok 12. augusta podvečer o 17:30 h v hudobnom programe Jana Šomošiová a jej hostia.


Rodená Košičanka začínala so spevom už ako dieťa v Zlatej bráne v Slovenskej televízii v štúdiu Košice. A ako uvádza košický Korzár, pre štúdium operného spevu sa rozhodla potom, ako počula spievať maestra Petra Dvorského v Štátnom divadle v Košiciach, kam na jeho predstavenie ju priviedla jej mama. Neskôr sa s Petrom Dvorským stretla na javisku už ako jeho kolegyňa. Podľa medializovaných informácií podľahla Janka Kállayová Šomošiová zákernej chorobe.

Hoci speváčka Janka Kállayová Šomošiová vyštudovala operný a koncertný spev v Bratislave, kde od štúdia začala pôsobiť aj ako muzikálová speváčka, pravidelne spolupracovala so Štátnou filharmóniou Košice v rodnom meste. Na prelome tisícročia tu vystúpila na Megakoncerte Millénium pod dirigentskou taktovkou Ruda Geriho. Zároveň v metropole východu pripravila aj vlastný projekt Jana Šomošiová a jej hostia. Slovenská televízia tieto koncerty niekoľkokrát zaradila do svojho vysielania.

Ako pre košický Korzár Janka Kállayová Šomošiová dodala: "Umelecké vlohy som zdedila po ockovi, hoci bol učiteľom na elektrotechnickej priemyslovke, celá jeho rodina bola veľmi muzikálna. Najlepšou speváčkou bola moja teta Manca."


Úprimnú sústrasť odvtedy na sociálnej sieti rodine Janky Kállayovej Šomošiovej vyjadrujú mnohí šokovaní známi i neznámi ctitelia jej spevu. Urobili tak už aj mnohé umelecké osobnosti. Medzi nimi klavírista a hudobník Richard Rikkon, či speváčka Beáta Dubasová a moderátorka Alena Heribanová. Divadlo Nová scéna pri vyjadrení sústrasti uviedla aj fakty, že v rokoch 1986 až 1994 bola sólistkou operetného súboru divadla a zaskvela sa v operetách ako Čardášová princezná, Ples v hoteli Savoy, operetnom koncerte Ach tie ženy a v muzikáloch Jozef a jeho zázračný farebný plášť a Evanjelium o Márii.
25 50 75 90
FB, Slovenská opereta, Korzár,

Živé vysielanie ??:??

Televízia