Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel herec, režisér, starosta a dobrý človek Ľubomír Paulovič. Mal 71 rokov
Zomrel herec, režisér, starosta a dobrý človek Ľubomír Paulovič. Mal 71 rokov

Zomrel herec, režisér, starosta a dobrý človek Ľubomír Paulovič. Mal 71 rokov

Zomrel doma v Chorvátskom Grobe. V Prašiciach, kde sa narodil a bol starosta, smútia tiež.

Známy a obľúbený herec, režisér, bývalý starosta obce Prašice v okrese Topoľčany a pre tých, čo ho poznali, dobrý človek Ľubomír Paulovič zomrel 15. augusta doma v Chorvátskom Grobe - Čiernej Vode. Mal 71 rokov a tri dcéry a tri vnúčatá, ktorým bude spolu s dlhoročnou partnerkou Lollou chýbať najviac, ako aj jeho diváckemu publiku.

Ako sa v minulom roku Ľubomír Paulovič vyznal so svojím mottom pre zenskyweb.sk: „Snažím sa veriť v dobro človeka, ako povedal Alexander Dubček a snažím sa tak zmýšľať, správať a najmä žiť.“

S partnerkou fotografkou Lollou

Poznali sme ho z mnohých divadelných, rozhlasových a filmových postáv. Legendárny režisér Štefan Uher Ľubomíra Pauloviča obsadil do kultového filmu Milky Zimkovej Pásla kone na betóne (1982), ale objavil sa aj v hollywoodskej produkcii Peacemaker (1997), kde účinkovali aj hviezdy ako George Clooneyho či Nicole Kidman. Len prednedávnom sa pre Nový čas herec posťažoval na svoje zdravotné problémy: „Nie je žiadnym tajomstvom, že ma srdiečko neposlúcha tak, ako by malo, takže som musel zvoľniť životné tempo.“


A pre Nový čas smutnú správu o smrti herca potvrdila 15. augusta jeho dlhoročná partnerka Lolla: „Dnes môj milovaný Lubinko odišiel do nebíčka medzi anjelov. Jeho srdiečko ukončilo svoju prácu a rozhodlo sa nechať Lubinka odpočívať. Nenachádzam dostatočné slová vďaky, môj milovaný anjelik, toľko lásky a milovania si mi dal, toľko pozornosti, náklonnosti a starostlivosti a pocitu a vedomia, že som pre teba jediná a posledná. A dokazoval si mi to každý deň. Navždy budem cítiť tvoju lásku, tvoje srdce.“

A podobný text sa aj s dojemnou fotografiou objavil neskôr na účte fotografky Lolly na sociálnej sieti.

Lubomír-Paulovič-tasr.jpg

Vo vysielaní STVR

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí herca Ľubomíra Pauloviča. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme vo štvrtok 15. augusta večer na Dvojke v reláciách Návraty k hereckým legendám o 19:50 h i Anjeli strážni o 20:20 h. a neskôr na Jednotke vo filme Právom lásky o 22:05 h.

V súvislosti so spomienkou na Ľubomíra Pauloviča upravuje Slovenská televízia svoje vysielanie aj v nasledujúcich dňoch. V piatok 16. augusta predpoludním Dvojka uvedie reláciu Herecké legendy o 9:30 h a nadväzujúcu inscenáciu Zurvalec o 9:50 h, v ktorej titulnú úlohu stvárnil Ľubomír Paulovič.

Rádio Regina uvedie 18. augusta o 10:00 h reprízu relácie Túto hudbu mám rád, ktorú Vlado Franc nahral s Ľubomírom Paulovičom v roku 2017.

Pásla kone na betóne

V nedeľu 18. augusta popoludní Jednotka odvysiela spomienkovú reláciu Takí sme boli o 17:05 h.

Kultové komédie

Legendárna herecká dvojica Milka Zimková a Ľubomír Paulovič sa stretla aj vo voľnom komediálnom pokračovaní ...kone na betóne (1995), ktorý pripravil ďalší kultový režisér Stanislav Párnický.

Neskôr pri minuloročnom odchode Milky Zimkovej do hereckého neba tiež v rovnakom veku 71 rokov si pre TASR na tieto filmy Ľubomír Paulovič zaspomínal: „Veľmi dobre sa nám to robilo, bolo to zaujímavé, a nepredpokladali sme, že to bude mať až taký veľký divácky ohlas a záujem. Teda, tušili sme to, aj sme si to želali, ale príjemne nás to prekvapilo, že to bolo viacej, než sme si mysleli.“

paulovič, leni

Narodil sa 7. novembra 1952 v Prašiciach, kde neskôr pôsobil aj ako starosta. Po ukončení Vysokej školy múzických umení v Bratislave začal pôsobiť v Divadle Slovenského národného povstania v Martine. Členom Slovenského národného divadla (SND) sa stal v roku 1984. Neskôr tu pôsobil vo funkcii riaditeľa Činohry SND. V rokoch 1997 až 1998 a 2001 až 2002 bol umeleckým šéfom aj režisérom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, aby sa potom opäť vrátil ako člen Činohry SND.

Mariana Čengel Solčanská-TASR - Michal Svítok.jpg

Nezabudnuteľné postavy

Stvárnil rôzne postavy vo viac ako 150 televíznych a viac ako 50 celovečerných filmoch. Okrem spomínaných kultových komédii o koňoch na betóne ho poznáme aj z už tiež kultových rozprávok Legenda o lietajúcom Cypriánovi režisérky Mariany Čengel Solčanskej (2010), ktorá sa aktuálne na sociálnej sieti k úmrtiu Ľubomíra Pauloviča vyjadrila:

„Tento chlap mal testosterónu ako regiment dvadsaťročných regrútov. Prýštila z neho chlapská arogancia, maznavá a trochu hrubá. Podopierala jeho nesmierny herecký talent. Takmer ho definovala. Pred pár dňami som mu poslala esemesku: Trápi ma, že si chorý, uzdrav sa, opatruj sa. Ďakujem, odpísal, mám pri sebe milujúcu ženu a tak to ide, keď sme dvaja. Ja ďakujem tebe, Ľubo milý, za všetko, čím si v živote bol.“

Obsadili ho aj do svojich filmov iné režisérske legendy, napríklad v Soľ nad zlato (1983) režisér Martin Hollý, kde stvárnil princa Kazimíra a videli sme ho aj v ďalších mnohých rozprávkach či televíznych seriáloch v rôznych televíziách aj v susednom Česku.

Režisér Juraj Jakubisko Ľubomíra Pauloviča obsadil do svojej satirickej komédie Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), ale aj Perinbaba a dva svety (2023), alebo sme ho videli aj vo filmoch ako Kajínek (2010), Nedodržaný sľub 2009), či Noční jazdci (1981) alebo Na krásnom modrom Dunaji (1994) a i.

25 50 75 90
TASR, FB, novycas.sk, snd.sk, STVR

Živé vysielanie ??:??

Televízia