Úvod Novinky Osobnosti
Viditeľne dojatý Peter Dvorský. Dožil sa krásnej pocty, toto sa bežne nestáva
Viditeľne dojatý Peter Dvorský. Dožil sa krásnej pocty, toto sa bežne nestáva

Viditeľne dojatý Peter Dvorský. Dožil sa krásnej pocty, toto sa bežne nestáva

Na začiatku školského roka bol operný spevák v Košiciach. Čo tam robil?

Peter Dvorský je rodák z Partizánskeho. Študoval spev na Konzervatóriu v Bratislave. Angažmá v Opere SND získal už počas štúdia ako 21 ročný mimoriadny talent. Nasledoval rad úspechov, keď vystupoval aj na týchto svetových operných scénach:
  • Opera Slovenského národného divadla
  • Metropolitná opera v New Yorku
  • Veľké divadlo - Boľšoj teáter v Moskve
  • La Scala v Miláne
  • Covent Garden v Londýne

Peter-Dvorský-Montserrat-Caballe-Vladimír-Benko-2000-TASR

S Montserrat Caballé

Spieval spolu s legendárnou Montserrat Caballé, Editou Grúberovou, Mirelly Freni, či Renatou Scotto. Hosťoval na viac ako 60 scénach v 25 krajinách. Titul národný umelec získal v roku 1984. Viedenská štátna opera mu v roku 1986 udelila titul Kammersänger.

Peter Dvorský od pätnástich rokov žije v Bratislave s manželkou a dvomi dcérami. Začiatok školského roku však zažil teraz v Košiciach naozaj výnimočne na škole, ktorá nesie od 1. septembra 2024 jeho meno.

Škola kedysi bola jedna z piatich

Riaditeľka Konzervatória Petra Dvorského v Košiciach Aneta Hollá zmenu názvu pre STVR vysvetlila: Bola to myšlienka dať našej škole, ktorá je naozaj prvým konzervatóriom v Košiciach a jednou z piatich škôl kedysi v Československu, tú vážnosť a tú kvalitu, ktorú si zaslúži."

Maestro Peter Dvorský patril viac ako dve desaťročia od 70. rokov minulého storočia k úzkej špičke svetových tenorov. Zaraďovali ho do štvorice najlepších tenoristov sveta spolu s Plácidom Domingom, José Carrerasom a Lucianom Pavarottim, ktorý ho nazval svojím legitímnym nástupcom. Zažil teda veľa slávy a úspechov. Pomenovanie košického konzervatória po ňom ho však viditeľne dojalo a pre STVR sa priznal: „Je to nádherné, lebo sa to nestáva bežne. Nie hocikomu sa to môže stať. To si uvedomujem. A to ma robí šťastným."

Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: STVR

Živé vysielanie ??:??

Televízia