Úvod Novinky Osobnosti

Prežil emigráciu a stal sa hlasom revolúcie. Robo Grigorov oslavuje okrúhliny

Pocta Majakovskému sa stala hymnou zmeny v novembri 1989, ktorý sledoval spevák z Belgicka.

Prežil emigráciu a stal sa hlasom revolúcie. Robo Grigorov oslavuje okrúhliny

Spevák, skladateľ a gitarista Robo Grigorov sa narodil 25. septembra 1964 v Bratislave. V Ľudovej škole umenia študoval hru na akordeón, ale gitara mu bola bližšia. Vo veku šestnásť rokov účinkoval vo folkovej skupine Prešporok, s ktorou hral dva roky.

Grigorov-František-Iván-TASR

Získal bronzovú lýru

V osemnástich rokoch sa objavil v legendárnej punkovej kapele Ventil RG a o dva roky v skupine Mona Lisa speváčky Mirky Brezovskej. O rok na to v roku 1985 súťažil na Bratislavskej lýre s piesňou Veľký smútok malých miest, aby tu o rok získal bronzovú lýru s textom Kamila Peteraja s prekvapujúcim energicko trošku ironickým hitom Posledný valčík pre Európu, za ktorý získal aj Cenu divákov.

Midi-TASR

Midi prichádza na scénu

Pre film režiséra Dušana Rapoša Fontána pre Zuzanu z roku 1985 naspieval ako titulnú skladbu Vaša Patejdla citlivú baladu Dvaja. Po týchto úspechoch v roku 1986 zostavil vlastnú kapelu Midi, s ktorou nahral prvý úspešný singel Úlohy. Na Slovensku sa stáva známym v štýle reggae.

Debutový album Robo Grigorov a Midi vychádza v roku 1987 a druhý album Nohy do roka v roku 1988, kedy sa mu podarilo emigrovať do Belgicka.

Komunisti ho okamžite zakázali

Okamžite bola jeho tvorba doma komunistami zakázaná vrátane hymnickej balady Pocta Majakovskému, ktorej text Kamila Peteraja spolu s piesňou sa stal do roka hymnou protikomunistickej revolúcie. Ani predtým Pocta Majakovskému nebola úplne povolená, aj keď bola vydaná na albume Nohy, v éteri ju počuť nebolo a obmedzenú dobu ju smel Robo Grigorov hrať len na koncertoch, potom ani tam nie.

Pád komunizmu u nás sledoval v Belgicku v televízii. Spevák Robo Grigorov neskôr na hit Pocta Majakovskému v denníku Sme spomínal.

„Pre mňa je v prvom rade pamiatka na obdobie, keď sme s Kamilom Peterajom preberali ruských rebelujúcich básnikov. Okudžavu, Vysockého a podobne. Nemali sme vtedy ani potuchy, že Pocta Majakovskému sa raz spojí s revolúciou. Že by ju niekedy hrali v rádiách, by sa tiež javilo ako sci-fi. Poznali ju iba ľudia, ktorí chodili na naše koncerty. Neskôr ju zatrhli už aj tam. Keby neprišla revolúcia, boli by ju časom úplne zatopili.“

Maťo-Ďurinda-Robo-Grigorov-Peter-Sámel-Zuzana-Čižmáriková-TASR

Domov sa vrátil Robo Grigorov hneď po Nežnej revolúcii a v roku 1992 vydáva úspešný album Chýbaš mi. Texty mu ďalej píšu renomovaní autori ako Daniel Mikletič, Ľuboš Zeman a Kamil Peteraj. Neskôr sa k nim pridal Vlado Krausz, ktorý pre Roba Grigorova napísal text napríklad známeho hitu Povedzme.

Spevák Robo Grigorov vyprodukoval viac ako dve desiatky albumov a kompilácií vrátane kompilačného dvojalbumu Balady a záznam koncertu pod názvom Robo Grigorov & Midi Live, ktorý vyšiel v decembri 2007. O rok vydal kompilačný dvojalbum pod názvom Complete Of. V januári 2015 vydal nový album Dych a v októbri 2015 nahral spolu s Kristínou duet Na vysokej skale. V marci 2018 vydal novú pieseň Milujem ťa o pol ôsmej.

Robo-Grigorov-Henrich-Mišovič-TASR

Bohatá produkcia hitov

Dlhodobo poznáme hity Roba Grigorova ako stálice hudobnej produkcie Slovenska ako Mám tristo mesiacov, Edo, Láska, viera, nádej, Žuvačka za uchom, Kým ťa mám, Láska, pivo, anjel a smútok, Modlitba lásky, Pocta Majakovskému, Monika, Bol raz jeden žiak, Po víne či Ona je madona.

Z manželstva so známou moderátorkou Janou Škrekovou má Robo Grigorov dve deti dcéry Sofiu a Nikitu.

Zdroj: TASR, www.sme.sk, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90