Úvod Novinky Tipy z programu

Bratislavský Hačikó menom Apollo trinásť rokov čakal na svojho pána a nedočkal sa

Najhoršie, čo môžete psíkovi spraviť, je ho po adopcii vrátiť späť do útulku.

Bratislavský Hačikó menom Apollo trinásť rokov čakal na svojho pána a nedočkal sa

Bratislavský Hačikó, ako volali psíka zo Zimného prístavu na Dunaji s menom Apollo čakal na pána trinásť rokov. Ako šteniatko priplával na dreve z Rakúska. Vylovili ho robotníci prístavu.

Ročne viac ako tisíc psíkov

Robotníci odišli a psík ich tam verne čakal, lebo žiaden z robotníkov si ho nevzal domov. Ľudia mu nosili jesť a postavili mu búdu pod mostom Apollo. Túlal sa po Bratislave a vracal sa pod Apollo čakať robotníkov. Po 13 rokoch sa oňho postarala Slovenská aliancia ochrancov zvierat a dožil sa 20 rokov v útulku pre psích seniorov pri Trenčíne, keď mu poskytli veterinárnu starostlivosť a dali mu konečne domov.

Jana-Kokavcová-Tuláčik-STVR

Tisícky podobných príbehov ako príbeh Apolla sa stretáva aj na jednom mieste v útulku Tuláčik v Brezne. Jana Kokavcová zakladateľka Občianskeho združenia Tuláčik pre Televíkend povedala:

„Ročne nám pribudne cez tisíc psíkov, čo je veľa a pre nás je dôležité, aby aj odchádzali a uvoľňovali miesto pre veľmi choré, týrané a zranené psíky, ktoré stále čakajú na ulici a potrebujú nás.“

Aby nezomreli na ulici

Pracovníci Tuláčika chodia po okolitých rómskych osadách Horehronia:

„V okolí Brezna je ich dosť. Psíky k nám chodia v zlom stave. Berieme len tie najhoršie prípady, ktoré potrebujú akútnu veterinárnu pomoc a opateru, aby nezomreli na ulici bez pomoci.“

Branislav-Kmeť-STVR

V Tuláčiku začínali pred pätnástimi rokmi v domácom prostredí na dvore a zbierali psíky z ulice. Teraz majú v útulku cez dvesto psíkov, ktoré treba všetky hneď ráno nakŕmiť, vyčistiť, vyvenčiť a ako hovorí Jana Kokavcová „na dobrovoľníckej báze to už nejde,“ nuž dnes majú už aj zamestnancov, ktorí im pomáhajú s opaterou psíkov.

Ak ho vrátite, ublížite najviac

Televíkend objavil v Tuláčiku aj rodinu z Martina, ktorá si do Brezna prišla psíka adoptovať a jej hlava rodiny otec Branislav Kmeť vysvetlil:

„Mali sme 16 rokov psíka, ktorý nám zomrel na starobu. Chceli by sme zasa do rodinného domčeka väčšieho psíka aj na dvor a na čo zbytočne kupovať? Takto pomôžeme viac aj psíkom, ktoré nemôžu mať rodiny.“

Pri adopcii psíka Jana Kokavcová upozornila, že najlepšie je, ak sa človek pri prvých problémoch nevzdá: „Adopcia v rodine trvá pre psíka aj dva – tri týždne, aby sa oboznámil s prostredím, aby si zvykol na režim rodiny. Preto je dôležité pri prvom probléme sa nevzdať, lebo psíkovi najhoršie, čo môžete spraviť, keď ho vrátite z adopcie.“

horúčavy-pes-Stanislav-Háber-STVR

S najčistejšou a najvernejšou dušičkou na svete

Pomôcť môžete aj virtuálnou adopciou cez webovú stránku Tuláčika, alebo ak prídete do útulku v Brezne, kde vám psíka požičajú na vyvenčenie. Po okolitej nádhernej prírode si spravíte výlet cez brezniansku Skalku, čo je nenáročná trasa krásnym lesom s výhľadom na mesto a pomôžete psíkom zavretým v útulku sa aspoň v ten deň trochu vybehať.

Viac sa dozviete, ako získate kamaráta s najčistejšou a najvernejšou dušičkou na svete na výlet aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Foto: archív, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90