Úvod Novinky Osobnosti

Zomrel oceňovaný scenárista, režisér a dramaturg Jozef Urblík, mal 87 rokov

Miloval nadovšetko svoju rodinu, filmárčinu a Slovenskú televíziu.
Zomrel oceňovaný scenárista, režisér a dramaturg Jozef Urblík, mal 87 rokov

Ako na sociálnej sieti Facebook oznámila bývalá moderátorka a redaktorka Slovenskej televízie Oľga Pohanková, do televízneho neba v piatok 18. októbra odišiel Jozef Urblík.

Ako zdôraznila Oľga Pohanková, bol síce prísny a pedantný profesionál, ale mal aj krásne ľudské vlastnosti akými sú empatia, či dobrosrdečnosť: „Miloval umenie, filmárčinu a nadovšetko svoju rodinu.“

Výrazná televízna stopa

Verejnosť si jeho niekoľko deaťročnú prácu pre Slovenskú televíziu pamätá z jeho úspešných projektov ako scenáristu, režiséra a dramaturga. Dve desaťročia režíroval Televízny klub nepočujúcich od jesene 1992 do roku 2010.

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí režiséra Jozefa Urblíka. Jeho osobnosť si pripomenieme na DVOJKE v deň poslednej rozlúčky vo štvrtok 24. októbra popoludní o 13:45 h dokumentom V ateliéroch Ernesta Zmetáka.

Jozef-Urblík-rodina-JU-archív

Ako Oľga Pohanková zdôraznila na adresu tohto výnimočného televízneho tvorcu, ktorý zanechal v Slovenskej televízii výraznú stopu:

„Navždy budem hrdá na náš projekt pre bývalú Hlavnú redakciu literárno-dramatických programov Bratislava s ostravským producentom, ktorý bol medzinárodne ocenený hlavnou cenou. Bol to filmový dokument Maľované spomienky Zuzany Vaňousovej – Kronerovej (1987), ktorý režíroval a ja som napísala scenár. A ďalšia prestížna cena v Brne za dokument Život s ihlou (1988).“

kamera-Jakub-Kotian-TASR

Staršia technika štrajkovala

Scenáristu, režiséra a dramaturga Jozefa Urblíka si pamätáme aj vďaka úspešnému projektu relácie Rezervované pre starších, ktorú moderoval Július Mazanec a Oľga Pohanková v ňom viedla rozhovory:

„V tých dávnych časoch často prišli aj ťažšie okamihy. Väčšinou vznikali v starom štúdiu tzv. UTD, dnes už so zabudnutou technológiou C záznam a ako režisér bol viac ako trpezlivý.“

Televízny tvorca Jozef Urblík sa narodil 3. júla 1937. V roku 1956 absolvoval Vyššiu filmovú školu v Čimeliciach. Potom študoval FAMU v Prahe, ktorú absolvoval v odbore dramaturgia – réžia v roku 1977.

Posledná rozlúčka s Jozefom Urblíkom bude vo štvrtok 24. októbra o 12:30 h v bratislavskom krematóriu, kde mu naposledy vzdajú česť rodina a bývalí kolegovia.

25 50 75 90