Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Tradičný francúzsky kiš. Vhodný ako sýte raňajky, ale aj chutný obed

Vyskúšajte slaný koláč podľa Miňa zo šou Pečie celé Slovensko.

RECEPT: Tradičný francúzsky kiš. Vhodný ako sýte raňajky, ale aj chutný obed

Dostali ste chuť na netradičnú maškrtu, ktorú si môžete pripraviť aj doma?

Vyskúšajte francúzsku špecialitu zvanú quiche [kiš] podľa Miňa. Kiš je slaný koláč, ktorý je nielen lahodný, ale zároveň vás perfektne zasýti.

quiche podla Miňa.jpg

Základom tohto pokrmu je krehké cesto a smotanovo-vaječná plnka, do ktorej sa pridávajú najrôznejšie ingrediencie.

V siedmej časti Pečie celé Slovensko finalisti nazreli do francúzskej kuchyne a ich úlohou bolo pripraviť ten najchutnejší slaný koláč.

Miňo sa rozhodol ozvláštniť klasický quiche šunkou, špenátom a syrom.

Vyskúšajte jeho recept aj vy.

Na Miňov kiš budete potrebovať:

Cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g špaldovej múky
  • 2 žĺtka
  • 200 g masla
  • ½ KL soli
  • vodu (podľa potreby)

Plnka:

  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu
  • 80 g schwartzwaldskej šunky
  • 80 g čerstvého baby špenátu
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g syru riccota
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 4 vajcia
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • soľ, korenie (podľa chuti)
  • muškátový oriešok
  • 50 ml oleja
  • 100 g cherry paradajok

Miňo, Pečie celé Slovensko.jpg

Postup:

Zo surovín vypracujte jemné cesto a nechajte ho asi 15 minút odpočívať v chlade.

Keď je cesto odležané, vezmite z neho zhruba 2/3, tie vyvaľkajte a vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Zvyšnú časť cesta použite na vrkoč, ktorým quiche ozdobíte.

Cesto dajte na 15 minút do rúry predhriatej na 180°C.

Kým sa cesto pečie, vy si môžete pripraviť plnku. Cibuľku nakrájajte najemno a orestujte na oleji. Pridajte k nej na rezance nasekanú šunku, zľahka osmažte a nakoniec pridajte baby špenát. Po chvíli odstavte.

V miske zmiešajte dve vajíčka, riccotu, smotanu, parmezán, soľ a korenie. Do tejto zmesi následne pridajte orestovanú cibuľku a šunku.

Plnku vylejte na predpečený korpus, ozdobte vrkočom, cherry rajčinami a do stredu rozbite jedno vajce. Vrkoč potrite rozšľahaným žĺtkom.

Koláč pečte v rozohriatej rúre pri 180°C približne 35 minút.

Dobrú chuť!

25 50 75 90