Dostali ste chuť na netradičnú maškrtu, ktorú si môžete pripraviť aj doma?
Vyskúšajte francúzsku špecialitu zvanú quiche [kiš] podľa Miňa. Kiš je slaný koláč, ktorý je nielen lahodný, ale zároveň vás perfektne zasýti.
Základom tohto pokrmu je krehké cesto a smotanovo-vaječná plnka, do ktorej sa pridávajú najrôznejšie ingrediencie.
V siedmej časti Pečie celé Slovensko finalisti nazreli do francúzskej kuchyne a ich úlohou bolo pripraviť ten najchutnejší slaný koláč.
Miňo sa rozhodol ozvláštniť klasický quiche šunkou, špenátom a syrom.
Vyskúšajte jeho recept aj vy.
Na Miňov kiš budete potrebovať:
Cesto:
- 230 g hladkej múky
- 150 g špaldovej múky
- 2 žĺtka
- 200 g masla
- ½ KL soli
- vodu (podľa potreby)
Plnka:
- 1 stredne veľkú červenú cibuľu
- 80 g schwartzwaldskej šunky
- 80 g čerstvého baby špenátu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 250 g syru riccota
- 100 ml smotany na šľahanie
- 4 vajcia
- 50 g strúhaného parmezánu
- soľ, korenie (podľa chuti)
- muškátový oriešok
- 50 ml oleja
- 100 g cherry paradajok
Postup:
Zo surovín vypracujte jemné cesto a nechajte ho asi 15 minút odpočívať v chlade.
Keď je cesto odležané, vezmite z neho zhruba 2/3, tie vyvaľkajte a vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Zvyšnú časť cesta použite na vrkoč, ktorým quiche ozdobíte.
Cesto dajte na 15 minút do rúry predhriatej na 180°C.
Kým sa cesto pečie, vy si môžete pripraviť plnku. Cibuľku nakrájajte najemno a orestujte na oleji. Pridajte k nej na rezance nasekanú šunku, zľahka osmažte a nakoniec pridajte baby špenát. Po chvíli odstavte.
V miske zmiešajte dve vajíčka, riccotu, smotanu, parmezán, soľ a korenie. Do tejto zmesi následne pridajte orestovanú cibuľku a šunku.
Plnku vylejte na predpečený korpus, ozdobte vrkočom, cherry rajčinami a do stredu rozbite jedno vajce. Vrkoč potrite rozšľahaným žĺtkom.
Koláč pečte v rozohriatej rúre pri 180°C približne 35 minút.
Dobrú chuť!
25 50 75 90