Blíži sa predĺžený víkend a s ním aj rodinné stretnutia, posedenia s priateľmi či záhradné oslavy.
Ak chcete svojich hostí prekvapiť vynikajúcimi pochúťkami v podobe tradičných kanapiek, máme pre vás dva skvelé recepty.
Víťaz šou Pečie celé Slovensko Miňo pripravil slávnostné jednohubky na viaceré spôsoby. Podľa jeho receptu si môžete pripraviť kanapky so žĺtkovou a pečienkovou penou.
Chrumkavým jednohubkám s lahodnou penou iste nikto z prítomných neodolá.
Čo budete potrebovať?
Základom kanapiek sú krehké krekry, na ktorých prípravu budete potrebovať:
- 200 g hladkej múky
- 100 g strúhaného parmezánu
- 200 g masla
- 2 vajcia
- 2 KL soli
Krekry následne zdobíte chutnými penami, kaviárom, marmeládou a ozdobami.
Plnka pečienková
- 500 g kuracích pečienok
- 1 veľká cibuľa
- čerstvý tymian
- 150 g masla
- korenie
- soľ
- plátok želatíny
Žĺtková plnka
- 4 uvarené vajcia (žĺtka)
- 4 g sardelovej pasty
- ocot
- citrónová šťava
- soľ
- 100 g masla
- 120 ml smotany na šľahanie
- 100 ml smotany na šľahanie
Kaviár z červenej repy
- šťava z nakladanej červenej repy
- ½ čl agaru
- 1l dobre vychladeného oleja
Cibuľová marmeláda
- 1 veľká červená cibuľa
- 50 g cukru
- 50 ml červeného vína
Ozdoby
- čerstvé mikro bylinky
- jedlé kvety (sirôtky)
- čerstvé ančovičky celé
Ako na to?
Všetky suroviny na cesto vymieste a na chvíľu odložte do chladničky. Vychladené a odležané cesto vyvaľkajte, povykrajujte z neho požadované tvary a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 15 minút.
Kým sa pečú domáce krekry, môžete si pripraviť plnku.
Pečienkovú plnku si pripravíte tak, že ošúpete, nakrájate a orestujete cibuľku spoločne s pečienkami. Orestované pečienky dochutíte soľou, korením a tymianom. Následne pridáte maslo a rozmixujete. Do hladkej hmoty pridáte napučanú želatínu.
Prípravu vajíčkovej peny začnite tým, že vyšľaháte maslo so žĺtkami. Následne pridajte soľ, korenie, sardelovú pastu, smotanu a všetko spoločne došľahajte.
RTVS online
Ak si chcete pripraviť cviklový kaviár na ozdobu, priveďte do varu cviklovú šťavu s agarom. Cviklovú zmes potom naberte do striekačky a do vychladeného oleja pomaly striekajte cviklovú zmes. Z tej tvarujte malé guľôčky podobné kaviáru.
Vychladené krekry môžete plniť penami a zdobiť ozdobami podľa vašej fantázie.
Dobrú chuť!
Nezabudnite – už v nedeľu o 17:45 hod. na Jednotke si budete môcť pozrieť posledný, finálový diel najsladšej šou Pečie celé Slovensko.
25 50 75 90