Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Recept na tradičné slonie slzy. Takto budú dokonalé

Pripravte si vynikajúci retro recept z tretej časti pekárskej šou Pečie celé Slovensko.

Recept na tradičné slonie slzy. Takto budú dokonalé

Kto by nepoznal legendárny dezert zvaný Slonie slzy? Tento lahodný koláč, ktorý v technickej výzve Pečie celé Slovensko potrápil aj pekárov, si môžete pripraviť aj vy.

Pečie celé Slovensko, 3 časť.jpg

Cukrárka a porotkyňa Jožka k receptu dodáva aj zopár rád:

  • Slonia slza by mala mať krásnu lesklú čokoládu.
  • Kakaový piškótový korpus by mal byť v tenkej a rovnomernej vrstve.
  • Aby bol orieškový krém dokonalý, vlašské orechy nesmú byť namleté najemno, ale ani nahrubo.
  • Banán by mal byť umiestnený v dvoch tretinách korpusu, aby sa po preložení vytvoril zo zákusku tvar slzy.

Recept

Kakaová piškótová hmota

  • 40 g polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 6 g kypriaceho prášku

Oddeľte vajíčka, z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtka vyšľahajte s cukrom a obe peny jemne premiešajte.

Preosejte múku a kakao, pridajte kypriaci prášok a zľahka vmiešajte do vaječnej peny.

Následne kakaové cesto rozotrite na plech pokrytý papierom na pečenie veľký 40 x 25 cm.

Pečte zhruba 15 minút pri teplote 160°C.

Upečený plát nechajte vychladnúť, potom odstráňte papier.

Na korpus rozotrite orechový krém (časť krému si odložte na obtieranie), vložte banán, preložte na polovicu a vytvarujte do tvaru slzy. Povrch potrite zvyšným krémom a nechajte stuhnúť.

Orechový krém

  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 180 g vlašských orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru
  • 500 g banánov

Uvarte mlieko s vanilínovým cukrom, pridajte vlašské orechy a nechajte vychladnúť.

Maslo a práškový cukor vyšľahajte do peny, pridajte vaječný likér a postupne primiešajte vychladenú orechovú zmes.

Vyšľahajte hladký krém.

Čokoládová poleva

  • 130 g 70% čokolády
  • 40 g masla

Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu a maslo.

Stuhnutú sloniu slzu následne potrite čokoládovou polevou, nechajte stuhnúť a odrežte konce.

Dezert podávajte na čiernej servírovacej doske.

Dobrú chuť!

25 50 75 90