Kto by nepoznal legendárny dezert zvaný Slonie slzy? Tento lahodný koláč, ktorý v technickej výzve Pečie celé Slovensko potrápil aj pekárov, si môžete pripraviť aj vy.
Cukrárka a porotkyňa Jožka k receptu dodáva aj zopár rád:
- Slonia slza by mala mať krásnu lesklú čokoládu.
- Kakaový piškótový korpus by mal byť v tenkej a rovnomernej vrstve.
- Aby bol orieškový krém dokonalý, vlašské orechy nesmú byť namleté najemno, ale ani nahrubo.
- Banán by mal byť umiestnený v dvoch tretinách korpusu, aby sa po preložení vytvoril zo zákusku tvar slzy.
Recept
Kakaová piškótová hmota
- 40 g polohrubej múky
- 6 vajec
- 50 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 6 g kypriaceho prášku
Oddeľte vajíčka, z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtka vyšľahajte s cukrom a obe peny jemne premiešajte.
Preosejte múku a kakao, pridajte kypriaci prášok a zľahka vmiešajte do vaječnej peny.
Následne kakaové cesto rozotrite na plech pokrytý papierom na pečenie veľký 40 x 25 cm.
Pečte zhruba 15 minút pri teplote 160°C.
Upečený plát nechajte vychladnúť, potom odstráňte papier.
Na korpus rozotrite orechový krém (časť krému si odložte na obtieranie), vložte banán, preložte na polovicu a vytvarujte do tvaru slzy. Povrch potrite zvyšným krémom a nechajte stuhnúť.
Orechový krém
- 300 g masla
- 120 g práškového cukru
- 20 g vanilínového cukru
- 180 g vlašských orechov
- 120 ml mlieka
- 30 ml vaječného likéru
- 500 g banánov
Uvarte mlieko s vanilínovým cukrom, pridajte vlašské orechy a nechajte vychladnúť.
Maslo a práškový cukor vyšľahajte do peny, pridajte vaječný likér a postupne primiešajte vychladenú orechovú zmes.
Vyšľahajte hladký krém.
RTVS online
Čokoládová poleva
- 130 g 70% čokolády
- 40 g masla
Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu a maslo.
Stuhnutú sloniu slzu následne potrite čokoládovou polevou, nechajte stuhnúť a odrežte konce.
Dezert podávajte na čiernej servírovacej doske.
Dobrú chuť!
25 50 75 90