Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Niet nad dobrý punčák! S legendárnym zákuskom s čipkou zažiarite

Šťavnatý, voňavý a ružový. Pripravte si ho podľa receptu porotkyne z Pečie celé Slovensko.

Niet nad dobrý punčák! S legendárnym zákuskom s čipkou zažiarite

Tradičný punčový rez vám azda nemusíme predstavovať. Ikonický zákusok, ktorý nesmie chýbať na žiadnej hostine, dostali za úlohu pripraviť aj finalistky šou Pečie celé Slovensko.

Tento dezert jej ako jeden z možných receptov do druhej série Pečie celé Slovensko navrhli na Instagrame aj fanúšikovia, ktorých sa Petra pýtala, aké recepty by chceli vidieť. Punčový rez patrí podľa slov porotkyne medzi jej obľúbené zákusky.

pcs-puncak.jpg

Keďže ide o skutočne vynikajúci dezert, Petra neváhala a recept zvolila ako technickú výzvu finálového kola Pečie celé Slovensko.

Aby bol punčový rez naozaj dokonalý, pri jeho príprave by ste mali myslieť na niekoľko zásad.Musí mať úplne rovné cesto, aby ste ho vedeli krásne narezať. Rozvar je z cukru, rumu a napríklad pomarančovej šťavy a ružového farbiva,“ vysvetlila Petra.

Pripravte si punčový rez

Cesto

  • 7 vajec (rozdelených)
  • 1 čl soli
  • 210 g práškového cukru
  • 1 čl vanilkovej pasty
  • 320 g polohrubej múky
  • 70 ml horúcej vody
  • 20 ml roztopeného masla
  • 20 ml oleja

Predhrejte si rúru na 180 stupňov.

Žĺtky s polovicou cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny. Postupne do nej zašľahávajte po troche striedavo vodu, maslo a olej.

Vyšľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.

Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte druhú časť cukru. Dajte si pozor, aby ste penu neprešľahali. Následne sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.

Vylejte do formy 30x40 cm vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min – najlepším ukazovateľom je však dotyk.

Nechajte vychladnúť.

Sirup

  • 200 g vody
  • 50 g hustého malinového sirupu
  • 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
  • 100 g rum
  • 0,5 g ružovej progel

+ 200 g bezjadierkového malinového džemu

Do teplej vody nalejte sirup. Pridajte šťavy z ovocia, rum, farbu a zamiešajte. Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.

Odstráňte povrch z korpusu. Po výške rozrežte na tri pásy.

Prvý pás potrite ½ džemu. Položte druhý pás a polejte sirupom. Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.

Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť. Polejte polevou, nechajte zatuhnúť. Nakrájajte kúsky 7x3 cm.

Ozdobte.

Poleva

  • 120 g cukru
  • 5-7 čl pomarančovej šťavy
  • 0,02 g ružovej progel

Zmiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie. Zmesou polejte korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť. Opatrne pokrájajte teplým nožom.

Ozdoba

  • 3 g CMC prášku
  • 50 ml vriacej vody
  • 4 g práškového cukru
  • 6 g gustinu
  • ½ čl kukuričného sirupu
  • biele gelové farbivo

CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.

Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty. Pridajte sirup a farbivo podľa výberu. Dôkladne premiešajte a môžete použiť.

Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo čipky. Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.

Dobrú chuť! 

25 50 75 90