Parížske rožky sú vhodné nielen pre ľudí s bezlepkovou diétou, ale aj pre tých, ktorí chcú na Vianoce ľahšie maškrtiť.
Vyskúšajte preto recept na bezlepkové parížske rožky od súťažiaceho z druhej série Pečie celé Slovensko Marka.
Recept na parížske rožky
Cesto
- 300 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 300 g mletých vlašských orechov
- 4 vaječné bielky
Krém
- 4 žltky
- 2 celé vajcia
- 200 g cukru
- 4 PL kakao
- 500 g masla
Poleva
- 200 g čokolády
- 100g tuku na pečenie
Postup:
- Cesto - Bielky a cukor rozpustíme vo vodnom kúpeli a zohrejeme na cca 72-76 stupňov. Dáme šľahať cca na 15 minút - do vyšlahanej zmesi opatrne vmiešame orechy. "Pozor, iba trochu miešame, aby sa nám cesto nezničilo," upozorňuje Marek.
- Dáme do cukrárskeho vrecka a tvarujeme rožteky. Pečieme na 190 stupňov cca 6 minút, a necháme vo vypnutej pootvorenej rúre ešte 10 minút.
- Krém: Vajcia zmiešame s cukrom, zohrievame ich nad vodným kúpeľom a zohrejeme na cca 72 - 76 stupňov.
- Dáme šľahať a po vyšľahaní pridáme kakao a po malých kockách maslo. Na konci krém zredne, treba šlahať ďalej a zhustne. Presunieme do cukrárenského vrecka a nanesieme na rožteky.
- Hotové necháme v chladničke alebo vonku na chlade cca 2 hodiny a ked stuhnú namáčame ich v čokoládovej poleve.
Viac inšpirácii nielen na vianočné pečenie nájdete na webe pecieceleslovensko.sk.